Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude ve výzkumu a inovacích spolupracovat s Kanadou

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dnes jednal s ministrem pro výzkum a inovace z kanadské provincie Ontario Rezou Moridim. V pátek podepíše memorandum o spolupráci s českou Technologickou agenturou (TA ČR).

"Jsem přesvědčen, že témat najdeme celou řadu. Komercionalizace, internacionalizace, spolupráce s průmyslem anebo i nové výzvy technologií," řekl Bělobrádek po schůzce. Česko podle něj může nabídnout výzkumné kapacity a také program Inter-Excellence, který je zaměřen na zahraniční spolupráci mimo rámec EU.

Návštěva ontarijského ministra vyvrcholí v pátek podpisem memoranda s předsedou TA ČR Petrem Očkem. TA ČR je jedna z institucí, přes které se rozdělují peníze na výzkum.

"Hlavním cílem spolupráce obou institucí je zejména společná podpora projektů aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje," uvedla mluvčí agentury Ivana Drábková. Díky tomu budou moci české podniky a výzkumné organizace spolupracovat s partnery z Ontaria.

Ontario je po Silicon Valley v Kalifornii nejvýznamnější oblastí pro výzkum v Severní Americe. Na výzkum jde 14 miliard dolarů, z převážné části z privátního sektoru, řekl ČTK Moridi. Vláda podle něj firmy k investicím do vývoje motivuje dvěma způsoby. Jedním z nich je to, že podstatnou část peněz investovaných do výzkumu stát firmě vrátí, konkrétně 20 až 60 procent. "Pokud tedy do výzkumu a inovací investují 1000 dolarů, jejich skutečné náklady budou nakonec jen 500 dolarů," vysvětlil. Za druhé je to kombinace příznivého nastavení daňového systému, které do Ontaria láká firmy, a podpora univerzit, díky níž tam firmy najdou talentované pracovníky.

Témata:  Pavel Bělobrádek Kanada výzkum

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy