reklama

Uhlí označili účastníci průzkumu za nejméně šetrný k přírodě ze zdrojů pro výrobu elektřiny či tepla. Na druhém místě skončilo štěpení jádra. Přitom z uhlí a jaderného paliva se v Česku vyrobí většina elektřiny.

Podle údajů Energetického regulačního úřadu mělo uhlí loni na celkové hrubé výrobě elektřiny, do které se započítává i elektřina spotřebovaná při výrobě, podíl přes 50 procent a jádro zhruba 29 procent.

Jen asi 11 procent vyrobené elektřiny pocházelo v roce 2016 z obnovitelných zdrojů, jako jsou voda, sluneční záření, vítr, bioplyn nebo biomasa. Nejvíce je při výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů využíván bioplyn.

Ale přestože v průzkumu CVVM označili lidé slunce, vodu a vítr za zdroje nejšetrnější k přírodě, dvě třetiny Čechů považují za nepřijatelné, aby se zvyšovaly kvůli podpoře obnovitelných zdrojů ceny energií.

V tom, zda by mohly obnovitelné zdroje nahradit ty klasické, jako je uhlí, se lidé podle průzkumu neshodnou. To, že je možné klasické zdroje nahradit, uvedlo 45 procent dotázaných, ale přesně stejný podíl lidí má opačný názor. CVVM provádělo průzkum od 5. do 18. května. Zúčastnilo se ho 1019 obyvatel České republiky starších 15 let.