Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnost FAU chce po finanční správě 92 milionů

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Opava - Firma FAU požaduje po finanční správě vydání 92 milionů korun, které firmě stát v exekučním řízení před časem zabavil. Soud pak zajišťovací příkazy ale zrušil. Finanční správa čelí podezření, že opavskou společnost chtěla účelově zlikvidovat. Hájí se tím, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do karuselového podvodu

"V pondělí podala společnost FAU žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 7 na částku 19,3 milionu korun, která představuje úrok z finančních prostředků zabavených při nezákonně vedené exekuci. Ve stejný den zároveň vyzvala Specializovaný finanční úřad k vydání částky 72,7 milionu korun do majetkové podstaty FAU, jako nezákonně exekučně vymožené částky na podkladě soudem zrušeného zajišťovacího příkazu," uvedl právník firmy Alfréd Šrámek.

Podle něj jde jednoznačně o finanční prostředky, které jsou součástí majetkové podstaty FAU a jako s takovými s nimi má nakládat insolvenční správce. "Společnost FAU nejprve vyzvala finanční správu k úhradě. Následně jsem telefonicky kontaktoval ředitele finanční správy k jednání i o této situaci. Pan ředitel Janeček se ale se mnou odmítl sejít a finanční správa tuto věc dále neřešila a úroky nezaplatila. Proto byla FAU nucena žalobu podat," dodal právník firmy.

Finanční správa už dříve uvedla, že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž nebyla u firem placena DPH a byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH. Vydala několik zajišťovacích příkazů. Podle Šrámka pak například v červnu soud zrušil zajišťovací příkaz na více než 217 milionů korun. Další dva příkazy ve výši 140 a 200 milionů korun bude soud řešit do měsíce. Vydalo je pravděpodobně Generální ředitelství cel.

Firma FAU vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Firma se po zásahu Finanční správy dostala do insolvence loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Na internetu se v posledních dnech objevila nahrávka, na které předseda hnutí ANO a bývalý majitel Agrofertu Babiš o firmě FAU mluví.

Témata:  Finanční správa České republiky (FÚ) Andrej Babiš daně CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy