Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci nepřehlasovali veto Senátu, zámek Štiřín si ponechá Ministerstvo zahraničí

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Zámek Štiřín v Kamenici u Prahy nepřejde na Sněmovnu. Poslanci nepřehlasovali senátní veto takzvané změnové novely k vládnímu návrhu zákona o řízení a kontrole veřejných financí, která převod zámku obsahovala.

Změnovou novelu senátoři zamítli podobně jako hlavní zákon o řízení a kontrole veřejných financí, který měl podle vlády zjednodušit a harmonizovat prověrky ve veřejné správě. Podle většiny senátorů a nyní i poslanců by ale v praxi znamenal jen více byrokracie, a nikoliv efektivnější kontrolu. Sněmovna dnes senátorům dala v obou případech zapravdu, když jejich zamítavé stanovisko v hlasováních nezvrátila.

Převod Štiřína se do změnové novely dostal ve Sněmovně. Úprava předpokládala změnu zřizovatele příspěvkové organizace Zámek Štiřín. Na provoz areálu, jehož součástí jsou i rybníky, park a golfové hřiště, by převod neměl žádný vliv.

Zámek slouží jako hotel nebo místo pro diplomatické, společenské a další akce. Ministerstvo zahraničí provoz dotuje každoročně miliony korun a je pro něj stále obtížnější Štiřín spravovat. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) preferuje, aby zámek a přilehlý areál dál vlastnil stát.

Návrh zákona o řízení a kontrole veřejných financí se týkal všech organizací, které jsou správci kapitol státního rozpočtu. Šlo o ministerstva a další státní úřady. Dále se týkal státních fondů, měst a jejich obvodů, krajů, zdravotních pojišťoven, Správy železniční dopravní cesty, příspěvkových organizací zřízených krajem nebo městem a ministerských školských zařízení.

Zákon měl nahradit dosud platný zákon o finanční kontrole, který ale podle ministerstva financí v některých ohledech už nevyhovuje. Nový zákon naproti tomu podle náměstka ministra financí Tomáše Vyhnánka měl zavést to, že rozhodovací proces u veřejných výdajů bude zpětně dohledatelný. Ten, kdo o výdaji skutečně rozhoduje, ponese za jeho schválení podle něj také reálnou odpovědnost.

Témata:  Zámek Štiřín Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy