reklama

Dosud se kontrola týkala vajec jen z Belgie a Nizozemska. "Od zítřka (středy) rozšíříme mimořádná veterinární opatření, která jsme už udělali na výrobky z Holandska a Belgie, na veškeré ostatní země," řekl Jurečka.

Čeští veterináři dnes dostali z Německa varování, že do ČR dorazilo několik tun vaječných výrobků kontaminovaných fipronilem. "Do dvou provozoven v Plzeňském a Jihočeském kraji se dostala zásilka, která by měla být kontaminovaná fipronilem. Měly by to být pasterizované žloutky a tekutá pasterizovaná vejce. V tento okamžik zjišťujeme, kam dále společnost tuto zásilku distribuovala," potvrdil Jurečka Radiožurnálu.

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis oznámil, že skandál s insekticidem ve vejcích zasáhl zatím 26 členských zemí EU a také 19 dalších států.

V ČR se sice kontaminovaná vejce neobjevila, společnost Mondelez však v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl fipronil být. Na výsledky testů se čeká.