Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chřipka stojí za smrtí 1500 lidí za rok, největším strašákem je pro chronicky nemocné a seniory

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Chřipkou onemocní v ČR každoročně pět až deset procent dospělých a až pětina dětí. Epidemie přichází na přelomu kalendářního roku, trvá čtyři až osm týdnů. Její průběh lze ale jen těžko předem odhadnout. Současná vakcína chrání přibližně na 60 procent, protože působí jen na některé kmeny chřipky.

"Úmrtí, která lze dát do souvislosti s komplikacemi způsobenými chřipkou, je asi 1500 ročně. To je dvojnásobně víc než třeba při dopravních nehodách," uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl.

Statistiky SZÚ uvádějí, že hospitalizováno bylo v souvislosti s chřipkou na jednotkách intenzivní péče minulou sezonu 333 osob a 114 zemřelo.

Úmrtí na chřipku a související zápal plic během epidemie je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací kardiovaskulárních a plicních chorob, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních jako je například infarkt, mozková mrtvice, angina pectoris, ale i vysoký krevní tlak.

Podle odborníků je prevencí kromě pravidelné hygieny a posilování imunity také očkování, které ale musí být každoroční.

Ze zdravotního pojištění je placené lidem nad 65 let, se závažnými nemocemi srdce a cév, dýchacích cest, ledvin či diabetem. Zdarma je také pro klienty domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem či pro osoby se zdravotním postižením a pacienty v zařízeních dlouhodobé lůžkové péče. Většina zdravotních pojišťoven ho platí svým klientům jako benefit.

Očkováno je v rizikových skupinách podle Tomáše Doležala, který vypracoval analýzu ekonomických dopadů chřipky, odhadem 16 procent osob, u seniorů 20 až 30 procent. V celé populaci je to asi pět až sedm procent, v západní Evropě až třikrát tolik.

Chřipka začíná náhle z plného zdraví horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, bolestmi ve svalech, bolestmi kloubů, přecitlivělostí pokožky, malátností, později přistupuje suchý kašel. Rýma nebývá, upozorňuje ockovacicentrum.cz. Onemocnění trvá obvykle 2–7 dní a spontánně končí po krátké rekonvalescenci uzdravením. 

Zdrojem původce nákazy klasické sezonní chřipky je výhradně člověk infikovaný virem chřipky, a to od konce inkubační doby, která bývá nejčastěji 1–3 dny, tedy ještě před prvními příznaky infekce. Po propuknutí nemoci je člověk nakažlivý asi 3 až 5 dní, děti 7 až 10 dní.

Témata:  chřipka nemoc očkování

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy