Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásah do Zadehovy komunikace byl protiprávní, uzavřela sněmovní komise

Daniel Korte /TOP 09/
Daniel Korte /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní komise pro kontrolu použití odposlechů dnes konstatovala, že v případě česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha došlo k protiprávnímu zásahu do jeho komunikace s obhájcem, když byla zahrnuta do vyšetřovacího spisu. Státní zástupce Michal Galát závěry komise nesdílí.

Sněmovní komise se zabývá druhou větví Zadehovy kauzy, v níž byl s dalšími lidmi obviněn mimo jiné z ovlivňování svědků. Poukazuje na to, že dozorující státní zástupce podával v březnu návrh na prodloužení vazby Zadeha včetně přepisů odposlechů s komentářem. V jednom z nich se podle Korteho vyskytuje jméno obhájkyně. Kvůli odposlechům podala v únoru poprvé trestní oznámení Unie obhájců, trestní řád totiž použití odposlechů mezi obviněným a obhájcem zakazuje, mají být vymazány.

"Já tento názor v žádném případě nesdílím a nemyslím si, že vyšetřovací komise je orgán, který by měl autoritativně interpretovat a aplikovat právo v trestním řízení," řekl ČTK státní zástupce Michal Galát, který případ dříve dozoroval. Podle ČRo Galáta z případu před několika týdny stáhl vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, navíc na něj podal kárnou žalobu.

Komise dnes vyslechla nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a následně konstatovala, že k protiprávnímu zásahu do Zadehových práv skutečně došlo. "Jde o zásah do práva garantovaného Listinou základních práv a svobod, práva na spravedlivý proces," uvedl předseda komise Daniel Korte (TOP 09).

Komise také schválila usnesení, ve kterém upozorňuje, že státní zastupitelství zatím z pochybení nevyvodilo odpovědnost. "Doufám, že se dožijeme (do konce volebního období Sněmovny) toho, že vyvozena bude," dodal Korte.

Se Zemanem dnes komise řešila problematiku odposlechů obecně. "Narazili jsme na to, že máme problém, že máme trestní řád z roku 1961, na který se neustále roubovaly nové úpravy," řekl Korte. Řešením by podle komise byla nová kodifikace trestního procesu, což však není úkol pro poslance nebo státní zástupce, ale pro vládu a ministerstvo spravedlnosti.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh Daniel Korte Pavel Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy