Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku je rekordní počet sebevražd. Denně zemřou 4 lidé

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: acidcow.com

Klecany (u Prahy) - Sebevražednost v České republice je nad průměrem EU i světa, zemřou tak čtyři Češi denně, přibližně 1500 ročně. U mladých lidí mezi 15 a 29 lety je sebevražda druhou nejčastější příčinou smrti.

Riziko sebevraždy zvyšuje duševní onemocnění. Podle vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) chybí ČR národní strategie prevence sebevražd nebo jiný program komplexní prevence. Navrhují řešení včetně léčby deprese nebo návazné péče. ČTK o tom informoval mluvčí ústavu Jan Červenka.

Podle vedoucího výzkumného programu Sociální psychiatrie z NUDZ Petra Winklera je sebevražda nejčastějším důvodem úmrtí dívek od 15 do 19 let. V České republice je sebevražda důvodem úmrtí u 30 procent ze všech úmrtí mladých žen od 20 do 29 let. "Vůbec nejvyšší míru sebevražednosti globálně je možné identifikovat u osob starších 69 let," uvedl vědec. Na každou dokonanou sebevraždu připadá podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) 20 pokusů.

Cyril Höschl a Petr Winkler patří mezi 29 předních odborníků na prevenci sebevražednosti ze 17 zemí, kteří připravili společné prohlášení, v němž navrhují, jak situaci zlepšit. "Důraz je kladen na prevenci sebevražd prostřednictvím omezování přístupu k prostředkům k vykonání sebevraždy, léčby deprese farmakoterapií a psychoterapií, zajištění návaznosti péče a prostřednictvím dalších preventivních programů," doplnil Winkler.

Odborníci z NUDZ podnikají řadu aktivit pro zlepšení situace, v rámci jednoho z projektů mimo jiné plánují uvést do světa příručku pro novináře. "Ta by měla poskytnout informace o tom, jak správně komunikovat v médiích zprávy o sebevraždách. Je totiž prokázáno, že necitlivá mediální praxe může vést k vlně nápodobných sebevražd, a to zvláště v případech, kdy sebevraždu spáchala mediálně atraktivní osobnost jako například úspěšný fotbalista nebo zpěvačka," upozornil Winkler.

Témata:  sebevražda Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy