Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v pražském paneláku objevila munici i radioaktivní předmět, obyvatelé museli být evakuováni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V bytě sběratele vojenských předmětů v Praze 10 policie objevila munici a předmět vydávající radioaktivní záření. Pyrotechnik poté nařídil okamžitou evakuaci celého vchodu panelového domu, týkala se 26 lidí.

Příbuzní sběratele, kteří byt v panelovém domě v Želivecké ulici vyklízeli, nejprve policii v neděli kolem 21:00 oznámili, že asi objevili nášlapnou minu.

"Policejní pyrotechnik následně konstatoval, že tento konkrétní předmět není nijak nebezpečný, neboť se jedná o alternátor," sdělil mluvčí policie Tomáš Hulan. "Nicméně při další prohlídce bytu našli policisté značné množství vojenské munice, volně uložené na různých místech bytu," doplnil.

Doposud nalezené věci pyrotechnici hodnotí jako munici z druhé světové války, puškové granáty, ruční granáty, dělostřeleckou a imitační munici. "Naštěstí žádnou ze zajištěných věcí pyrotechnici nevyhodnotili jako rizikovou, pro jejíž nebezpečnost by bylo nutné například rozšířit evakuační perimetr," uvedl mluvčí. Při prohlídce bytu policisté našli i předměty, které vydávaly radioaktivní záření. Na místo proto vyrazila speciální jednotka hasičů. Nakonec šlo ale jen o neškodné minerály a letecké navigační přístroje.

Muž podle policie nevlastnil zbrojní průkaz pro žádnou kategorii, a veškeré zbraně a munici tak přechovával protiprávně.

Vzhledem k velkému množství munice bude prohlídka bytu v Praze pyrotechnikem trvat asi ještě do dnešních 20:00. Po nálezu munice byla nařízena evakuace celého vchodu domu. Náhradní ubytování potřebovalo jen několik z evakuovaných.

Policisté prohledali i další dvě nemovitosti sběratele v Roztokách u Prahy a nedaleko Roztok. Nic nebezpečného tam však nenašli.

Témata:  munice zbraně Praha Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy