Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mezi oběťmi hurikánu Irma nejsou, ministerstvo ale důrazně nedoporučuje cesty do Karibiku a na Floridu

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha/Miami - Češi nejsou mezi oběťmi hurikánu Irma. Podle informací z českých zastupitelských úřadů v USA a na Kubě se nikdo z českých občanů nedostal do akutní krizové situace. Podle poslední předpovědi Národního centra pro hurikány (National Hurricane Center, NHC) by hurikán měl nadále zeslabovat a podstupovat severozápadní Floridou a následně jihem států Georgia, Alabama a Jižní Karolína. MZV ČR to uvedlo na svém webu.

"Podle naší ambasády ve Washingtonu by mezi oběťmi ani zraněnými Češi být neměli. Nemáme ani informace o tom, že by se někdo z Čechů dostal do krizové situace," řekla ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová. O českých obětech nemá zprávy ani velvyslanectví v Havaně.

Ambasáda i české honorární konzuláty v Orlandu a Miami zaznamenaly v uplynulých dnech desítky telefonátů od českých občanů."Nejčastěji se lidé ptali na situaci na místě, jestli cestovat, nebo necestovat," popsala Valentová.

Na Floridě jsou podle informací ministerstva až tisíce Čechů. Kromě početné krajanské komunity také turisté.

Desítky českých klientů má v Karibiku CK Fischer."Všichni naši klienti na Kubě jsou naštěstí v pořádku a zůstávají ubytováni na hotelích. Mobilní síť funguje, takže jsme v neustálém spojení s našimi delegáty. V hotelích normálně teče voda a díky generátorům funguje i elektřina," řekl ČTK mluvčí Jan Bezděk. Dodal, že letiště ve Varaderu i v Havaně jsou nyní uzavřena a letecké společnosti řeší možnosti přeložení letů. Další velké cestovní kanceláře Exim tours a Čedok v oblasti klienty nemají.

Dle dostupných informací, záchranné složky nejsou v oblastech průchodu centra hurikánu schopny přijímat nouzová volání na lince 911 a ani nejsou schopny zasahovat v terénu.

V případě akutní nouze českých občanů na území USA je možné kontaktovat pohotovostní linku Zastupitelského úřadu ve Washingtonu na telefonním čísle +1 202 570 3028. V případě akutní nouze českých občanů na území Kuby je možné kontaktovat pohotovostní linku Zastupitelského úřadu v Havaně na telefonním čísle +535 264 1001.

V případech akutní nouze českých občanů na ostrovech patřících k Nizozemskému království (zejm. ohrožené ostrovy Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba a Bonaire) je možné kontaktovat pohotovostní linku Zastupitelského úřadu v Haagu na telefonním čísle +31 (0) 641 315128.

V případech akutní nouze českých občanů na ostrovech patřících k francouzskému zámořskému území (Martinik, Guadeloupe, Svatý Martin, Svatý Bartoloměj) je možné kontaktovat pohotovostní linku Zastupitelského úřadu v Paříži na telefonním čísle +33 607 764 394.

V případech akutní nouze českých občanů na ostrovech patřících k britskému zámořskému území (Anguilla, Britské Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Montserrat, Turks a Caicos) je možné kontaktovat pohotovostní linku Zastupitelského úřadu v Londýně na telefonním čísle +44 77 6968 2442 .

Témata:  hurikán Irma Florida USA Češi Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy