reklama

Francouzská, nizozemská a britská vláda čelí kritice, že se zpozdily při vyslání záchranářů a policejních posil na ostrovy zasažené chaosem a leckdy i rabováním.

"Celá Francie je na straně těch, kteří vše ztratili, i své blízké, na straně obětí a na straně těch, kdo jsou v úzkých," ujistil Macron o solidaritě, když přiletěl do Pointe-a-Pitre na ostrově Guadeloupe. Za absolutní prioritu označil prezident návrat do normálního života, zejména zajištění dodávek vody, elektřiny a obnovy školního vyučování.

Prezident dal před novináři najevo, že je nakloněn zřízení parlamentní vyšetřovací komise, po které volá opozice. "Vláda bude muset odpovídat za své počínání před parlamentem," řekl. Nicméně zdůraznil, že teď je "čas pro národní jednotu".

Macron má následně navštíví ostrov Svatý Martin, kde podle prezidenta nad bezpečím bdí na 1900 příslušníků pořádkových sil. Na francouzské části ostrova a na nedalekém ostrově Svatý Bartoloměj, který také patří Francii, si živel podle posledních údajů vyžádal 11 životů. Několik lidí se tak stále pohřešuje.

"Vydrželi jsme čtyři pět dnů bez pomoci, sami jsme se museli bránit před ozbrojenými lidmi," řekl agentuře AFP jeden z majitelů restaurace. Podpora ze strany francouzského státu byla podle něj nulová.

V nizozemské části Svatého Martina hurikán zabil čtyři lidi a desítky dalších zranil. Zničil také skoro třetinu domů a 90 procent jich poškodil, uvedl dnes nizozemský Červený kříž. "Už z letadla jsem viděl věci, které jsem nikdy předtím neviděl. Viděl jsem válku a jiné živelné pohromy, ale nic takového. Vše je zničeno," prohlásil nizozemský král Willem-Alexander, který na ostrově strávil noc.