Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké oslavy v Nizozemí: Země slaví Králův den, Willemovi-Alexanderovi je 50 let

Nizozemský král Willém-Alexandr v Rusku.
Nizozemský král Willém-Alexandr v Rusku.
Foto: ČTK/Profimedia

Amsterdam - Padesátiny nizozemského krále Willema-Alexandera lidé oslavují v ulicích i na různých večírcích po celé zemi. Monarcha u příležitosti svých kulatin poskytl médiím nezvykle otevřený rozhovor.

Král s manželkou Máximou a třemi dcerami své narozeniny tráví ve městě Tilburg na jihu země, kde se shromáždily tisíce lidí, aby panovníka přivítaly. Oslavy se konají také v Amsterodamu, kde se řada místních a turistů projíždí po vodních kanálech na oranžově vyzdobených lodích.

V interview král hovořil mimo jiné o bolesti, kterou mu přinesla smrt jeho bratra. Princ Friso zemřel na následky zranění, které utrpěl při pádu laviny během lyžování v rakouských Alpách v roce 2012. Král řekl, že chtěl v rozhovoru ukázat, "kdo je ten muž, kterému je padesát, ale cítí se na třicet". Mimo jiné uvedl, že měl "divoké" mládí, díky kterému se dobře poznal.

Král promluvil také o výchově svých tří dcer. Princezny Amalia, Alexia a Ariane dostaly první mobilní telefon v deseti letech, šlo ale vždy o použité přístroje svých rodičů, kteří také rozhodují, kdy je děti vypnou. To by mělo být vždy večer a o prázdninách. "Tedy alespoň teoreticky to tak je," uvedl král. "Prakticky to ovšem někdy vypadá trochu jinak," dodal s úsměvem.

Willem-Alexander je nizozemským králem od roku 2013, kdy po 33 letech na trůnu abdikovala jeho matka Beatrix. Současný panovník je prvním mužem na nizozemském trůnu od roku 1890.

Témata:  Nizozemí Král Willem-Alexandr

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy