Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražský vrchní soud zrušil podmíněné tresty pro Rittiga a Nečasovou

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vrchní soud v Praze dnes zrušil předchozí rozsudek v případu údajného vyzrazení utajované zprávy BIS a věc vrátil k dalšímu projednání. Původní verdikt ukládal manželce expremiéra Janě Nečasové (dříve Nagyové) podmínku v délce 1,5 roku a tříletý zákaz práce ve funkcích s přístupem k utajovaným informacím, lobbistovi Ivu Rittigovi devítiměsíční podmínku.

Rittig se dnešního zasedání neúčastnil, omluvil se kvůli viróze. Nečasová přišla v doprovodu manžela na dopolední část jednání, k vyhlášení rozhodnutí už nikoliv. Podle advokáta se necítila psychicky dobře.

Podle předsedy odvolacího senátu Viktora Macha se pražský městský soud nevypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí a existují pochybnosti o správnosti jeho skutkových zjištění.

K objasnění věci tak bude potřeba provést ještě další důkazy. "Bude na soudu prvního stupně, aby doplnil dokazování a opět s rozmyslem zkoumal, zda jednání obžalovaných naplnilo všechny znaky skutkové podstaty žalovaného, nebo jiného trestného činu," konstatoval soudce.

"To ústní odůvodnění bylo velmi strohé, takže se přiznám, že jsem mu moc neporozuměl. Počkám si na písemné odůvodnění," uvedl při odchodu ze soudní síně státní zástupce Rostislav Bajger. "Mám z toho radost, pojede to znova," řekl advokát Nečasové Eduard Bruna.

Obžaloba tvrdí, že Rittig, který býval označován za jednoho z "kmotrů" Občanské demokratické strany, se v roce 2012 dověděl od Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Nečas dostal utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého právníka Michala na schůzku s Nečasovou, která právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu.

Proti lednovému verdiktu pražského městského soudu podali odvolání jak Nečasová s Rittigem a Michalem, tak i státní zástupce Bajger. Tomu vadilo, že soud trojici obžalovaných mimořádně snížil tresty pod zákonnou sazbu, a také to, že osvobodil čtvrtého obžalovaného - Rittigova obchodního partnera a bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru. Vrchní soud dnes uvedl, že rozsudek zrušil z podnětu všech podaných odvolání.

Pražský městský soud se z pokynu soudu vrchního bude muset mimo jiné podrobněji vypořádat s tím, zda je přípustný stěžejní důkaz obžaloby - odposlech Rittigovy schůzky z hotelu Ventana. Policie totiž záznamy pořídila při prověřování jiné trestné činnosti. Bude také muset provést jako důkaz mediální analýzu, kterou předložil advokát Nečasové a kterou soud při prvním hlavním líčení opomenul. Bruna se snaží dokázat, že o podstatné části údajně vyzrazené informace veřejnost věděla, protože o ní už dříve psali novináři.

Témata:  Jana Nagyová Ivo Rittig BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy