Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na pražském letišti opět vypukly spory mezi taxikáři a řidiči Uberu

Letiště Václava Havla Praha
Letiště Václava Havla Praha
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Zásahové policejní jednotky dnes opět dohlížejí na pražském letišti na taxikáře, kteří tam protestují proti konkurenční společnosti Uber.

Vedení pražského letiště spory mezi dopravci vadí a usiluje o to, aby se nedotkly cestujících. Společnost Uber řidičům doporučila, aby incidenty řešili oficiální cestou a hlásili je policii.

Taxikáři před letištěm protestovali v pátek, kdy se jich tam sešlo zhruba 50. Při dnešní akci byla účast zhruba dvojnásobná. Obě akce vypadaly podobně. Taxikáři chodí po parkovištích kolem terminálů a na auta Uberu lepí samolepky s tvrzením, že jde o nelegální transport. Taxikáře doprovázejí převážně zakuklení policisté ze zásahové jednotky.

Protesty vadí i společnosti Taxi Praha, jež je jedním ze dvou oficiálních partnerů, kteří pro letiště zajišťují taxislužbu. Podle jednatele firmy Patrika Altmana sice společnost důvody taxikářů chápe, preferovala by ale kultivovanější formu. "Protesty na ulici vždy otočí veřejné mínění proti taxikářům," uvedl Altman.

Vadí mu nicméně současný stav, kdy Uber a další firmy, které se označují za mobilní platformu pro sdílenou ekonomiku, mají proti klasické taxislužbě mnohé úlevy. Přitom forma podnikání je prakticky identická.

Pražské letiště situaci podle mluvčí Mariky Janouškové intenzivně řeší a spolupracuje s policií. Pasažérům se snaží pomáhat prostřednictvím svých pracovníků, takzvaných parkovacích asistentů, kteří se pohybují na parkovacích místech i v terminálech. "Aby se nemohlo stát, že někomu nebude umožněn výjezd třeba po překlenutí 15 minut kvůli tomu, že by ho někdo zdržel na parkovišti právě z důvodu té protestní akce," řekla ČTK Janoušková.

Společnost Uber považuje zastrašování jakéhokoliv charakteru v moderní společnosti za nepřijatelné a nemělo by také být tolerováno.

Řidičům taxi zejména vadí to, že za Uber jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Často také nemají vozidla označená názvem provozovatele a svítilnou s nápisem.

Podobně se k jednání řidičů Uberu staví i pražský magistrát. "Již v září 2014 informovalo ministerstvo dopravy společnost Uber, že řidiči musí provádět přepravu v souladu se zákonem o silniční dopravě. To se ale stále neděje," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Za prvních osm měsíců město zkontrolovalo 106 řidičů Uberu a uložilo pokuty za 725.000 Kč.

Témata:  taxi Taxi Uber Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy