reklama

Univerzita ve spolupráci s Centrem transferu biomedicínských technologií již zahájila jednání o prodeji patentované technologie na výrobu produktů z lupiny firmám.

"Lupina je sice prozatím mezi laickou veřejností málo známým pojmem, avšak její vynikající nutriční vlastnosti spolu s nízkými nároky na pěstování ji přímo předurčují k použití k potravinářském průmyslu i v zemědělství," uvedl Miloš Jelínek z Přírodovědecké fakulty UHK. Vědci pracovali s upravenou verzí lupiny, která je vhodná pro konzumaci, semena planě rostoucí lupiny totiž obsahují jedovaté alkaloidy.

Vědci představili postup na výrobu hydrolyzované rozpustné složky, což je hnědý prášek obsahují hydrolyzovanou bílkovinu, rozpustnou vlákninu a zbytky tuku. Druhým produktem je takzvaný nerozpustný podíl, který obsahuje denaturovanou bílkovinu, nerozpustnou vlákninu a tuky. Podle odborníků lupina obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin a vláknin, malé množství škrobu a olej.

"Novinka je především v tom, že pro tu hydrolýzu jsme použili kyselinu mléčnou a syrovátku, normálně se používá kyselina solná, což vede k tomu, že po neutralizaci tam vznikne sůl a ten výsledný produkt je slaný, ale my tu sůl v takovém množství nepotřebujeme," řekl Jelínek.

"Technologie na výrobu je poměrně snadná, nebude nutné zavádět nová nákladná zařízení a výroba by v případě zájmu mohla začít bez výrazných investic," dodal vědec.

reklama