Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku přibývá lidí trpících Alzheimerem

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Náklady na péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou i jejich počty každoročně rostou. Loni na ni vydaly tři největší zdravotní pojišťovny, které pokrývají společně asi 80 procent obyvatel, přes 1,2 miliardy korun.

Alzheimerova nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí, tedy myšlení, paměti a úsudku. Nemocný má čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky nebo je zmatený. V posledních stádiích pak není schopen se o sebe postarat.

Toto onemocnění mělo mezi pacienty českých zdravotních pojišťoven téměř 46.000 lidí, za tři roky jich přibylo o více než pětinu. Celkem v roce 2016 hospodařil systém veřejného zdravotního pojištění s přibližně 265 miliardami korun. „Léčba Alzheimera podražila za čtyři roky o 41 procent, náklady šplhají k miliardě," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

VZP, která má téměř šest milionů pojištěnců, loni platila péči za přibližně 38.500 nemocných s Alzheimerovou chorobou, v roce 2014 jich bylo málo přes 32.000. Náklady rostou rychleji než počty pacientů.

U druhé největší, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, vzrostly podle mluvčí Hany Kadečkové platby za tuto diagnózu od roku 2014 téměř o polovinu, počty pacientů vzrostly o 40 procent. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která má třetí nejvyšší počet klientů, podle mluvčí Elenky Mazurové v roce 2016 zaplatila za péči o tyto pacienty asi 112 milionů korun. Od roku 2014 to bylo téměř o 37 procent víc, počet pacientů narostl o 27 procent.

S rostoucím věkem roste i podíl pacientů v populaci, výrazně se zvyšuje u lidí nad 80 let. Onemocnění se objevuje častěji u žen, což může být důsledek i jejich vyššího věku dožití proti mužům. Roli hrají i rizikové faktory, jako jsou deprese, dlouhodobý stres, škodliviny z vnějšího prostředí, nezdravá strava či škodlivý životní styl.

Témata:  alzheimerova nemoc zdravotní pojišťovny zdraví lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy