Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi oběťmi ani zraněnými zemětřesení v Mexiku nejsou Češi, říká ministerstvo zahraničí

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Mezi oběťmi ani zraněnými zemětřesení v Mexiku nejsou žádní Češi. ČTK to dnes ráno řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

V důsledku zemětřesení zemřelo nejméně 224 lidí, podle Valentové by mezi nimi prozatím neměli být ani žádní cizinci.

Český zastupitelský úřad komunikuje přímo s mexickým ministerstvem zahraničních věcí, které všem ambasádám zřídilo speciální linku. V systému DROZD mělo české ministerstvo registrováno v Mexiku zhruba 80 lidí. "Na konzulární linku se v této souvislosti nikdo z Čechů neobrátil, že by byli v krizové situaci nebo by potřebovali nějakou asistenci," uvedla mluvčí.

V pořádku by podle ní mělo být i dalších zhruba 500 Čechů, kteří žijí v Mexiku dlouhodobě a které má registrované ambasáda. V oblasti Puebla na jihu Mexika, kde bylo epicentrum otřesů o síle 7,1 stupně, pracuje podle mluvčí údajně asi 30 Čechů, i ti jsou v pořádku.

Vedle Puebla byla zemětřesením silně zasažena i metropole Mexiko, u níž je hlášeno 117 mrtvých. Dalších 55 obětí má stát Morelos jižně od hlavního města. Ve státě Puebla zahynulo nejméně 39 lidí.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Mexiko zemětřesení

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy