Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potomci rodu Colloredo-Mansfeld žádají ÚS o obnovu řízení, jde o mobiliář Opočna

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Potomci rodu Colloredo-Mansfeldů podali u Ústavního soudu (ÚS) návrh na obnovu řízení o čtyřech stížnostech, které se týkaly mobiliáře zámku Opočno na Rychnovsku. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v prosinci 2016 konstatoval, že české soudy porušily právo Jeroma Colloredo-Mannsfelda na spravedlivé soudní řízení.

Kromě něj podala návrh na obnovu řízení také jeho sestřenice Kristina Colloredo-Mansfeldová, zjistila ČTK z přehledu plenárních věcí ÚS.

České soudy restituentům nejdříve pravomocně vydaly do spoluvlastnictví 68 obrazů. Následně však nárok na vydání zbylého mobiliáře zámku Opočno ve dvou samostatných řízeních v letech 2010 a 2012 zamítly. Štrasburský tribunál v tom spatřoval rozpor s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod.

Návrh na obnovu řízení před ÚS je poměrně vzácným krokem. Lze jej podat poté, co člověk uspěje u mezinárodního orgánu, typicky u Evropského soudu pro lidská práva. O návrhu na obnovu rozhoduje ÚS podle zákona bez ústního jednání. Pokud dospěje k závěru, že jeho dřívější nález či usnesení je skutečně v rozporu s rozhodnutím mezinárodního soudu, zruší jej a zabývá se znovu původní stížností.

Podle dřívějších informací ČTK jde ve sporu o sbírku s tisíci položkami. Památkáři její hodnotu v minulosti odhadli na více než miliardu korun. Například jde o slavnostní kočár, 38 obrazů, dvě desítky svítidel, 223 věcí ze sbírky zbraní, lovecké trofeje či jídelní servisy.

Vydání celého zámku se v jiné linii domáhá sama Kristina Colloredo-Mansfeldová. V nové stížnosti podané k ÚS letos v dubnu zmiňuje možnou rasovou perzekuci jejích předků. Zámek zabavili nacisté, po válce zůstal státu. Podle stížnosti rasový motiv prokazatelně existoval, když matce tehdejšího majitele opočenského panství byl majetek konfiskován jako Židovce. ÚS stížnost obdržel v dubnu, zatím nerozhodl.

Témata:  restituce Zámek Opočno Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy