Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Anarchisté obžalovaní z přípravy útoku na vlak byli osvobozeni, podle soudu nešlo o trestný čin

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Pražský městský soud zprostil obžaloby pět anarchistů, kteří byli obžalováni z přípravy teroristického útoku na vlak. Skutek popsaný v obžalobě nebyl trestným činem. Verdikt není pravomocný.

Obžaloba za hlavního organizátora útoku označila Petra Sovu, který vytvořil skupinu, kde působili další obvinění Martin Ignačák a Alexandra Ščambová. Podle spisu plánovali provést útok na nákladní vlak převážející vojenský materiál za použití zápalných lahví. Hrozilo jim 12 až 20 let vězení nebo výjimečný trest nad touto hranicí.

Podle obžaloby zakopali dvě zápalné směsi složené z benzinu, polystyrenu a rostlinného oleje v dubnu 2015 poblíž chuchelského železničního mostu, kde se měl útok odehrát. Obžaloba tvrdila, že chtěli narušit základní politickou, hospodářskou a sociální strukturu země, zastrašit obyvatelstvo a že cílem bylo ohrozit lidské životy.

Další dvě ženy stanuly před soudem kvůli tomu, že plánování útoku nepřekazily. O jedné z nich obžaloba také tvrdila, že společně se Sovou a Ignačákem vyrobili zápalné lahve, které měly sloužit k ochraně squatu Cibulka, kdyby proti němu zasahovala policie.

Všichni obžalovaní celou dobu procesu vinu odmítají. Kauzu mimo jiné považují za výsledek policejní provokace, do skupiny obžalovaných se totiž infiltrovali policejní agenti.

Předsedkyně trestního senátu Hana Hrnčířová při zdůvodnění rozsudku uvedla, že existují pochybnosti nad postupem a transparentností policie před zahájením vyšetřování a v době, než bylo zákonem povoleno, aby se do případu zapojili tajní agenti. Vysvětlila, že ve spise není zmínka o několik měsíců dlouhém období, při kterém byli někteří z obžalovaných sledováni a chybějí také poznatky o tom, co tehdy dělali. Pak agenti dostávají povolení, že mohou na případu pracovat a hned o několik dní později je první zkouška zápalných lahví.

Soudkyně zdůraznila, že za této situace není možné, aby soud rozhodl, že má za prokázané, že se skutek stal tak, jak ho popisuje obžaloba. Tajní agenti vystupovali jako utajení svědci a jejich výpovědi podle soudu nebyly podloženy dalšími důkazy.

Témata:  anarchisté soudy Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy