Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro vysoké školy se tři miliardy najdou, shodlo se vedení vlády

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kabinet dnes schvaluje státní rozhpočet na rok 2018. Předsednictvo vlády se již shodlo na zvýšení rozpočtu vysokých škol na příští rok o tři miliardy korun.

ČTK to během jednání vlády sdělil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Pro kapitolu vědy a výzkumu, kde panovaly spory, navrhl kompromis tak, aby balík peněz činil 35,6 miliardy korun. Dohoda už panuje i v názoru na rozpočet zemědělství, kolik peněz půjde na boj se suchem vláda nechá až na příští rok. "Je tam mnoho proměnných," řekl Bělobrádek k této vládní prioritě.

Růstem minimálně o tři miliardy korun podmiňovaly souhlas se svým rozpočtem vysoké školy. V případě, že by vláda zvýšení neschválila, hrozily protesty. Původně požadovaly zvýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun, které jim na jaře slíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Dosavadní návrh ministra financí Ivana Pilného (ANO) počítal v kapitole ministerstva školství na příští rok se 161 miliardami bez peněz na růst platů, tedy méně než před prázdninami, kdy to bylo 168 miliard korun. Letos ministerstvo hospodaří se 156 miliardami korun. Rozpočet vysokých škol stagnuje několik let kolem 21 miliard korun.

Podle květnového rozhodnutí o posílení rozpočtu na vědu a výzkum pro příští rok mělo na tuto kapitolu jít 36,2 miliardy korun, tedy o 3,5 miliardy víc než letos. Ministerstvo financí navrhlo snížení, a to nejspíš o 2,8 miliardy korun.

Témata:  státní rozpočet vláda vysoké školy Pavel Bělobrádek Ivan Pilný

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy