Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gayové a lesby analyzují volební programy, téměř všechny strany dostaly pětku

Lesby
Lesby
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Platforma pro pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) hodnotila, jak se stranické programy, krajští volební lídři i kandidující na dalších místech staví k manželství i pro gaye a lesby a k takzvanému přiosvojení dětí.

Gayové a lesby mohou v Česku uzavírat registrované partnerství od července 2006. Do manželství dvojice žen či mužů vstupovat nemohou. Registrované páry nemohou ani adoptovat děti. Novelu, která měla umožnit takzvané přiosvojení - tedy osvojení biologického potomka partnera či partnerky, zákonodárci v tomto volebním období neprojednali.

Aktivisté sledovali tři kritéria. Zaměřili se na to, jak poslanci hlasovali v tomto volebním období o zařazení novely o registrovaném partnerství do programu dolní komory. Porovnávali i programové dokumenty a oslovili také krajské lídry. Chtěli odpověď na to, zda jsou pro manželství pro všechny a pro přiosvojení.

Jedničku dostali Zelení, pětku lidovci, ODS, TOP 09, SPD a Svobodní. Dvojku mají Piráti, dvě minus pak ANO. Trojku si vysloužili Starostové a nezávislí (STAN), tři minus ČSSD. Se čtyřkou skončili komunisté. Podle aktivistů mohou některé stranické výsledky voliče nepříjemně překvapit, podle Adély Horákové z platformy PROUD jsou totiž mnohem liberálnější než jejich strana.

Výsledky aktivisté zveřejnili na stránkách kampaně za manželství pro všechny Jsme fér. V říjnu chtějí odstartovat předvolební osvětovou akci, která má upozornit na možnost kroužkování. Na portrétech se objeví matka gaye, potomci dvou matek, evangelický farář či manželský pár se třemi dětmi. "Doufáme, že tyto dva nástroje pomohou voličům, které zajímá situace gay a lesbických párů a rodin. Nejsou to jen gayové a lesby, jsou to i jejich rodiče, přátelé. Naši kampaň zaměřujeme na půl milionu lidí, to není zanedbatelné číslo," řekl Czeslaw Walek z Prague Pride.

Témata:  homosexuálové manželství EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy