Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé nemají o Zemana zájem? Ve hře Prezident 21 je poslední

Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do občanské hry Prezident 21 se na internetu zapojilo více než 200.000 lidí z celého Česka. Ve hře může kdokoliv navrhnout svého kandidáta či kandidátku na Hrad. Z celkem 598 navržených kandidátů vede celkově Jiří Drahoš, následován Michalem Horáčkem. Na posledním místě je Miloš Zeman. Má sice hodně kladných hlasů, ale ještě více záporných. Oproti obvyklým volbám se zde volí systémem Demokracie 21, který umožňuje dát tři kladné hlasy a jeden záporný.

"V běžné volbě odpůrci kohokoliv nemohou vyjádřit svůj nesouhlas a tak raději nejdou k volbám. Potom jsou celé volební období s výsledkem nespokojení. Ve volebním systému Demokracie 21 se díky efektu více hlasů a hlasu negativnímu najde kandidát, se kterým je spokojeno největší množství lidí," vysvětluje princip Ondřej Koutský, koordinátor projektu Prezident 21.

Mezi nejkontroverznější potvrzené prezidentské kandidáty patří Miloš Zeman, který má sice 50.000 pozitivních hlasů, ale 70.000 negativních. V součtu je tedy poslední. Dále dostali kromě pozitivních hlasů i velké množství záporných Jana Yngland Hrušková a Miroslav Sládek. Z nekandidujících osobností pak Andrej Babiš či Tomio Okamura. Do hry je nominováno kromě politiků i řada známých osobností, například Jaromír Jágr, Marek Eben nebo také omilostněný vrah Jiří Kajinek. Ti ale na prezidenta také nekandidují.

Volební systém Demokracie 21 také ztěžuje cestu k moci populistům či extremistům. "Ti sice získají řadu hlasů díky líbivým frázím, ale oslabí je ta část společnosti, která jim neuvěří," míní Koutský. Systém přirozeně zapojuje do volebního procesu i lidi, kteří jsou politikou znechuceni a mají pocit, že jejich hlas nic nezmění. "Hlas každého z nás může změnit hodně, je ale třeba nejprve změnit dnešní v mnoha ohledech nespravedlivý volební systém," dodává.

Hra je unikátní i v tom, že se jí už nyní účastní významný vzorek populace. Hlasuje se napříč všemi regiony i věkovými skupinami. Pro porovnání, v anketě Zlatý slavík loni pro prvního Karla Gotta hlasovalo 36.934 lidí, Jiřímu Drahošovi už nyní dalo kladný hlas přes 65.000 lidí. Prezident 21 také anonymně od hlasujících sbírá sociodemografické údaje a názory, které budou později vcelku zveřejněny. Částečně jsou dostupné už teď na webu www.prezident21.cz v sekci výsledky.

Během podzimu Prezident 21 bude pokračovat v přímém oslovování voličů po českých a moravských městech a obcích, studenti se budou moci dozvědět více o projektu a hlasovacím systému Demokracie 21 na speciálních přednáškách.

Hlasovat pro jednotlivé kandidáty je možné do 7. listopadu, kdy budou oznámeny oficiální kandidáti pro prezidentskou volbu v roce 2018. Poté ze stránky Prezident 21 zmizí všichni, kteří nekandidují. Hra se změní v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, probíhá v reálném čase a občané v něm sdělují své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.

Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit co nejvíc občanů ČR s principy Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas.

Hru Prezident 21 provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21, věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček. Ten je zároveň jediným z těch, kdo splňuje podmínky Ústavy ČR na kandidaturu, ale ve hře Prezident 21 pro něj hlasovat nelze. Systém Demokracie 21 je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde 102800 hlasujících rozhodlo o bezmála miliardě korun.

Témata:  Jiří Drahoš Michal Horáček Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy