Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řetězce se zlobí: Kontrola zdražení másla je populistický krok před volbami

Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že požadavek premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na kontrolu kvůli zdražení másla je populistický krok v předvolebním období. Vláda by do této oblasti prý zasahovat neměla.

Ministerstvo financí vyzvalo ve středu Specializovaný finanční úřad, aby zkontroloval zvýšení ceny u tuzemských producentů másla i u hlavních obchodníků. Učinilo tak na základě požadavku premiéra Sobotky. Cílem kontroly bude posoudit oprávněnost zdražení másla kvůli růstu nákladů, zjistit změny v objemech dodávek z Česka a z dovozu a také případné odlišnosti cen podle původu másla. Pokud by na základě šetření vzniklo podezření, že některý subjekt zneužil výhodnějšího hospodářského postavení a nastavil nepřiměřeně vysokou cenu, bude u něj provedena cenová kontrola.

"Provedení požadovaného šetření určitě nezajistí snížení ceny másla, které je dáno cenovým výkyvem dané komodity, na kterou působí celosvětový vývoj. Pokud bychom chtěli hledat nějakého viníka, tak je to právě dotační politika EU," uvedla dnes mluvčí svazu Irena Vlčková. Současný "mediální humbuk" podle ní ke zvýšení poptávky po másle přispívá velkou měrou.

Drahé máslo se stalo v poslední době jedním z politických předvolebních témat. "Domníváme se, že postoj premiéra je poměrně nestandardní, protože cena másla stoupá po celé Evropě a jedná se o určitý populistický krok v předvolebním období," dodala Vlčková.

Ceny másla jsou rekordně vysoké v celé Evropské unii. Potravináři mluví o vysokých maržích obchodníků, ti vinu svalují na vysoké nákupní ceny smetany. Češi začali v posledních týdnech více kupovat margaríny z rostlinných tuků nahrazujících máslo. Spotřeba másla klesla za posledních 12 měsíců o 16 procent, prodej margarínů se o devět procent zvýšil. Ukazují to data společnosti Nielsen.

Témata:  zdražování obchody Svaz obchodu a cestovního ruchu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy