Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájmové kroužky jako fenomén? České děti do nich chodí víc než v zahraničí

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Praha - Většina Čechů vnímá mimoškolní aktivity dětí v kroužcích jako důležitou součást vzdělávání a výchovy. Mezi nejpopulárnější patří sportovní a umělecké aktivity. Podle odborníků mohou hrát kroužky důležitou roli při formování osobnosti dítěte a při předcházení šikaně.

České děti se účastní zájmových aktivit v kroužcích častěji než jejich vrstevníci v jiných zemích. Potvrdil to letošní průzkum agentury Ipsos pro firmu Profi Credit mezi Čechy, Slováky, Bulhary a Poláky. Své děti podle něj do kroužků posílají dvě třetiny českých rodičů, zatímco například na Slovensku je to polovina.

Na nějaký sport posílá své děti zhruba polovina českých rodičů, přičemž z uměleckých aktivit nejčastěji hrají děti na hudební nástroj nebo chodí na kroužek keramiky, která v jiných zemích není tolik oblíbená jako v ČR. Ani další v Česku klasické kroužky, mezi které patří například hra na hudební nástroj a dramatická výchova, nejsou podle autorů průzkumu jinde ve světě příliš běžné. Většina dětí v zahraničí navštěvuje spíše sportovní kluby, vyplynulo z průzkumu.

Ve školkách a školách jsou nejčastější kroužky angličtiny, sportu, hry na flétnu nebo tance. Ze školek, které je v nabídce mají, je pětina poskytuje zcela zdarma. Ve školách se většinou musí platit.

"Prevence sociálně patologických jevů je v České republice realizovaná typicky právě formou volnočasových aktivit. Cílem preventivních aktivit je rozvoj pozitivního sociálního chování, motivace ke zdravému životnímu stylu a posilování ochranných faktorů osobnosti," uvedla sociální pedagožka Dana Knotová z Masarykovy univerzity v Brně. Děti by se podle ní měly při mimoškolních aktivitách zlepšovat v sebehodnocení, sebeovládání, zvládání zátěže i v respektování druhých.

Témata:  děti školství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy