Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Církev blahořečila slovenského kněze Zemana, zemřel na následky mučení a věznění komunisty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bratislava - V Bratislavě byl dnes blahořečen slovenská salesiánský kněz Titus Zeman (1915-1969). Podle katolické církve zemřel mučednickou smrtí na následky fyzického a psychického mučení během dlouholetého vězení za komunistické totality.

Zeman po druhé světové válce organizoval dva ilegální přechody bohoslovců z komunistického Československa přes řeku Moravu do Rakouska a Itálie. Při třetí podobné akci byl spolu s téměř celou skupinou zadržen, obviněn ze špionáže a velezrady a odsouzen na 25 let do vězení. Na svobodu byl podmínečně propuštěn v roce 1964 a po pádu komunistického režimu byl rehabilitován.

Slavnostní ceremoniál se uskutečnil na zaplněném prostranství u kostela Svaté rodiny v bratislavské čtvrti Petržalka, kde v roce 2003 byli blahořečeni jiní dva Slováci.

Blahořečení vedl kardinál Angelo Amato, kterého vyslal z Vatikánu papež František. "Nešťastná komunistická diktatura v minulém století proměnila vaši vlast ve smutný vězeňský tábor. Nenávist byla zaměřena především na církev, která udržovala živou identitu slovenského národa a chránila jeho svobodu a důstojnost. On (Zeman) se dokázal postavit hrůzám vězení s vírou, odvahou a nadějí, že jednoho dne pravda zvítězí nad lží," řekl Amato.

Zeman je prvním ze slovenských salesiánských kněží, který byl blahořečen.  Beatifikace je v římskokatolické církvi jedním z prvních stupňů v procesu vedoucímu ke svatořečení (kanonizaci). Pro blahořečení je obvykle nutné prokázat zázrak, tato podmínka ale nemusí být splněna, pokud kandidát zemřel jako mučedník.

Témata:  církev Slovensko komunismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy