reklama

Twitterová stránka je úzce propojena s občanským hnutím Politika a svědomí, které má reagovat na „vykrádání“ hodnot i odkazu někdejšího prezidenta Václava Havla.

„Nejsme ani nechceme být v žádném případě politickou stranou, nicméně politice se věnujeme skrze občanský aktivismus. Naše hnutí chce propojit všechny podporovatele těchto hodnot do společné občanské platformy, která může posléze propojovat i další, i když odlišná, ideově-hodnotová uskupení do velkých pro-demokratických celků,“ prezentuje samo sebe hnutí.

5faktorů AB teď na svém twitteru zveřejnilo video z pražské Náplavky, na kterém se člen skupiny táže exministra financí na to, kde v devadesátých letech vzal peníze na své podnikání. Z videa vyplývá, že finance mu poskytli jeho „švýcarští spolužáci“. Konkrétně Babiš uvedl jméno Ronalda Schaera. Babiš také řekl, že vydělával od svých devíti let. „Jsem sbíral ty balonky za 5 korun na hodinu,“ sděluje Babiš.

Tazatel se Babiše zeptal, proč bývalý důstojník StB Libor Široký dělal předsedu dozorčí rady koncernu Agrofert. „Pan Široký přišel s paní Negrovou. A když se chcete se mnou bavit tak přijďte a já vám to vysvětlím,“ odvětil Babiš. „Přijďte v pondělí, chcete knížku?“ táže se Babiš při podepisování své knihy O čem sním, když náhodou spím. Babiš poté aktivistu vyzval, ať se s ním sejde v pondělí, protože má poslanecký den.

Na stránce 5faktorů AB aktivisté dokládají, proč by lidé neměli volit hnutí ANO a jejího předsedu. Sestavili pět „rizikových faktorů“: Život Babiše během komunismu, neznámý původ bohatství Babiše, obrovská moc Babiše v Česku, jeho obchodní praktiky a způsoby a „politické chování, záměry a metody“. Další důvodem, proč by Babiš neměl být příštím premiérem, je celkový stav v Evropě s tím, že by pro Česko nebylo výhodné, kdyby se stalo totalitní zemí.