Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mláďata bílých tygrů byla naočkována, již v sobotu je čekají křtiny

Mládě bílého tygra, ZOO Liberec
Mládě bílého tygra, ZOO Liberec
Foto: ZOO Liberec

Liberec - Dvě mláďata bílých tygrů v ZOO Liberec dnes absolvovala očkování, vážení a čipování. Samce a samici narozené na konci února v sobotu čekají křtiny.

Zoo dostala na jména tygrů zhruba 2100 tipů od veřejnosti. Kmotry budou v sobotu Spejbl s Hurvínkem, kteří předvedou i dvě představení. Dalšími kmotry budou zástupci libereckých hokejistů Bílých Tygrů, kteří letos získali titul v extralize. Podle mluvčího zoo Jana Kubánka se některé tipy na jména vztahovaly k jejich úspěchu. "Dostali jsme návrhy, aby se tygři jmenovali Hokejka, Titul, Aréna," uvedl. Jména ale budou podle něj spíše odvozena od domoviny tygrů nebo jejich původu. V roce 2012 zoologové mláďata pojmenovali Liam, Gaia a Sambur.

Zvláštní formu tygra indického má zahrada od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl jen dvakrát, v letech 2002 a 2012. Letos je zoo nechala očkovat výrazně později než při minulém odchovu. "Matka je nechtěla opouštět, chodila od nich dost nepravidelně. Dnes se to ale povedlo," uvedl Kubánek. Mláďata byla při vyšetření vyděšená. "Byla to pro ně stresová situace. Byla oddělená od matky, v expozici bylo 'iks' lidí, dostávali injekce, čip," uvedl Kubánek.

Podle veterináře jinak prospívají mladí tygři dobře. Váží skoro osm kilogramů a podařilo se odstranit i problém s nedostatkem vitaminu B, což se navenek projevovalo nepřirozeně nakloněnou hlavou do strany. Kromě mateřského mléka už začínají žrát i maso.

Bílí tygři jsou zvláštní formou tygra indického, nikoliv zvláštním druhem. Jak jméno napovídá, pochází z Indie. První bílý tygr odchycený ve volné přírodě v roce 1951, se dostal do soukromé sbírky maharadži z Révy. Odchycené odrostlejší mládě bylo pojmenováno Mohan a v dospělosti zplodil několik mláďat s nepříbuznou žlutě zbarvenou samicí Begum. Jednou ze svých dcer, samicí Radhou, měl čtyři bílá mláďata, která započala chov této ojedinělé šelmy. Potomci putovali v 60. letech do Evropy i za oceán do dalších institucí a zoologických zahrad. Ve volné přírodě se bílí tygři nevyskytují, chovají je některé zoologické zahrady, v ČR pouze ZOO Liberec.

Bílé zbarvení srsti je znakem semialbinismu, tedy částečného albinismu, který značí nedostatek barviva. Od pravých albínů se liší modrým zbarvením očí. Také čenich, oční víčka a polštářky tlap jsou načervenalé nikoliv růžové. Bílá barva srsti zvíře opticky zvětšuje. Pruhy jsou hnědé až tmavě šedé.

Témata:  Zoo Liberec tygři zvířata

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:59

Trump neudržel jazyk za zuby. Od soudu odešel s tučnou pokutou

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy