Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytici jsou optimističtí: Ekonomická úroveň Česka k 19 zemím eurozóny poroste

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Slovenskespolocnosti.sk

Praha - Ministerstvo financí (MF) v aktuální makroekonomické prognóze letos počítá s růstem českého HDP na obyvatele v poměru k eurozóně na 85 procent a příští rok na 86 procent. Loni byla ČR na 83 procentech zemí eurozóny.

Ekonomická úroveň zemí se srovnává na základě běžné parity kupní síly. To je poměr mezi měnami, který vyjadřuje schopnost koupit stejný soubor zboží nebo služeb v obou zemích.

Ekonomická úroveň Česka v poměru k 19 zemím eurozóny v následujících letech dle MF mírně poroste, a bylo by tak na tom lépe než Polsko, Maďarsko, Slovensko, Portugalsko či Slovinsko.

"Díky poměrně silnému hospodářskému růstu by se relativní ekonomická úroveň ČR měla v příštím roce zvýšit na 86 procent průměru 19 zemí eurozóny," uvedlo MF v dokumentu. Slovensko podle údajů v predikci letos svoji úroveň zvýší na 74 procent a příští rok na 76 procent průměru 19 zemí eurozóny.

Cenová hladina v ČR loni zůstala na 63 procentech průměru eurozóny. "V následujících letech by se měla komparativní cenová hladina HDP postupně zvýšit až na úroveň 68 procent v roce 2018, což však bude i nadále napomáhat konkurenceschopnosti české ekonomiky," uvedl úřad.

Témata:  ekonomika Česká republika životní úroveň

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy