Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zima se blíží: České zásobníky zemního plynu jsou téměř naplněné

Plyn
Plyn
Foto: Pixabay

Háje (Příbramsko) - Topná sezona letos začala v Česku dříve. Zásobníky zemního plynu jsou nyní naplněny z 93 až 95 procent. Zdražování energií se neočekává.

"Přestože z nich bylo nutné již trochu čerpat v některých zářijových dnech, myslím si, že tuzemské zásobníky jsou na nadcházející zimu připraveny stejně tak jako celé české plynárenství," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) při dnešním setkání se zástupci skupiny innogy u kavernového zásobníku v Hájích na Příbramsku. 

Připomněl, že v Česku jsou čtyři provozovatelé podzemních zásobníků plynu, celková kapacita všech devíti zásobníků dosahuje 3,5 miliardy metrů krychlových. Největší provozovatel innogy jich spravuje šest s celkovou kapacitou 2,7 až 2,8 miliardy metrů krychlových. Celková roční tuzemská spotřeba je 7,5 až osm miliard metrů krychlových.

Podle mluvčího innogy Martina Chalupského je nyní v podzemních zásobnících skupiny shromážděno přes 2,5 miliardy metrů krychlových plynu. "Je to způsobeno tím, že topná sezona letos začala o pár týdnů dříve, čili se nedalo vtláčet v průběhu září," uvedl mluvčí s tím, že se v příštím období nebude zdražovat a ceny zemního plynu i elektřiny zůstanou stabilní.

Témata:  zemní plyn energetika Česká republika

Související

Aktuálně se děje

25. července 2024 17:00

Šéfka EK vyzvala státy, aby nominovaly na eurokomisaře i ženy. Česko navrhlo jen Síkelu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek zaslala české vládě dopis, v němž opět vyzvala, aby státy nominovaly na eurokomisaře jak muže, tak i ženu. Uvedl to úřad vlády na sociální síti X

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy