Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přebytek českého rozpočtu vzrostl na 17,4 miliardy, nejvíce se vyplatí na sociálních dávkách

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Přebytek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 17,4 miliardy korun ze srpnových 15,6 miliardy korun. Loni v září skončil rozpočet s přebytkem 82,3 miliardy Kč. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

Příjem peněz z EU klesl ke konci září meziročně o zhruba 84 miliard korun. Především v první polovině loňského roku byly propláceny relativně vysoké objemy unijních peněz. Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet letos ke konci září v přebytku jedna miliarda korun a loni ke konci září ve schodku 7,2 miliard korun, uvedlo MF.

Ke konci září příjmy rozpočtu meziročně klesly o 25 miliard na 940,1 miliardy korun. Výdaje stouply o 39,8 miliardy na 922,7 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 30,1 miliardy na 500,9 miliardy korun.

Příjmy rozpočtu z daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouply o zhruba desetinu na 190,3 miliardy korun. Za posledních šest měsíců roste podle MF inkaso DPH dvojciferným tempem, a to přesto, že růst výdajů na konečnou spotřebu vlády a domácností je zhruba šest procent. Vyšší tempo růstu výběru DPH je tak podle úřadu důsledkem hlavně loňského zavedení kontrolních hlášení a elektronické evidence tržeb (EET).

MF dále informovalo, že celkový dopad EET na inkaso DPH za leden až srpen bylo na úrovni veřejných rozpočtů 2,7 miliardy korun. Celoroční plán přitom počítá se 4,3 miliardy korun.

Výběr spotřebních daní včetně tzv. energetických daní a odvodu z elektřiny ze slunečního záření stoupl o 3,3 miliardy na 113,6 miliardy Kč. Inkaso daní z příjmů právnických osob dosáhlo 88,2 miliardy Kč, což znamenalo meziroční pokles o 0,7 miliardy Kč.

Největší objem prostředků je podle mfcr.cz vynakládán na sociální dávky. Ve schváleném rozpočtu byly zapracovány ve výši 530,5 mld. Kč, což představuje o 3,4 % více než skutečnost dosažená v roce 2016 (z toho plánovaný meziroční růst důchodů činí 3,1 %). K 30. 9. 2017 bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 396,7 mld. Kč, což představuje meziroční růst o 13,9 mld. Kč. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 12,3 mld. Kč, tj. o 4,1 %.

Pojistné na veřejné zdravotní pojištění (platba státu za tzv. státní pojištěnce) ve výši 49,1 mld. Kč znamenalo meziroční růst o 2,3 mld. Kč, tj. o 4,8 %. Předpokládaný růst těchto výdajů proti skutečnosti roku 2016 o 6,6 % vycházel ze zvýšení plateb z 870 Kč na 920 Kč za měsíc a pojištěnce s platností od 1. 1. 2017.

Témata:  státní rozpočet Ministerstvo financí České republiky sociální dávky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy