Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo může za vysokou cenu másla? Polovina prodejní ceny zůstává obchodům, tvrdí Jurečka

Marian Jurečka
Marian Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes zahájil podzimní etapu výstavy Flora Olomouc. Při té příležitosti řekl, že na vyšších cenách másla mají značný podíl obchodníci, u kterých nyní končí až polovina jeho prodejní ceny. K výraznému zdražení přispěl i vývoj na světovém trhu.

Tuzemští zemědělci nyní podle Jurečky prodávají litr mléka zhruba za 8,4 koruny za litr, což je přibližně stejná cena jako v roce 2004, kdy čtvrtka másla na pultech obchodů stála 25 korun. "Když jsme si udělali rozbor prodejní ceny jedné čtvrtky másla, kolik procent z ní zůstává u zemědělců, tak je to zhruba 17 až 20 procent. Zhruba 25 až 30 procent zůstává u potravinářů a těch zbývajících padesát procent u obchodníků a prodejců," uvedl Jurečka.

Letos v srpnu mlékárny podle Jurečky prodávaly máslo v průměru za 35 korun, jeho cena v obchodech se ale pohybovala od 50 do 70 korun. Jurečka upozornil, že tuzemská produkce mléka za poslední tři roky vzrostla a Česká republika je v této komoditě soběstačná ze 130 procent. "My jako zemědělci máme suroviny dostatek, ale to, jakým způsobem trh spekuluje a jak se cena šroubuje nahoru, to už nejsme schopni ovlivnit," uvedl.

Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Marty Novákové obchodníci za drahé máslo nemůžou. "Svaz si vyžádal od velkých obchodních řetězců, které jsou jeho členy, údaje týkající se marží právě na máslo. Z jednotlivých vyjádření vyplynulo, že se výše marží pohybuje od osmi do 20 procent, v průměru je to tedy 14 procent," řekla dnes ČTK Nováková.

V případě vysoké ceny másla jde podle Novákové o určitý výkyv komodity, který je ovlivněn poptávkou a nabídkou i celosvětovým vývojem. "Ostatně cenu másla i marží obchodníků šetřilo již v květnu ministerstvo financí a k žádnému nestandardnímu zjištění nedospělo," podotkla.

Na ukončení režimu mléčných kvót v EU navázala podle Jurečky poměrně velká mléčná krize, kdy klesla výroba mléka v EU i Austrálii či na Novém Zélandu, což jsou hlavní světoví producenti. Naproti tomu Čína v pololetí zvýšila poptávku po másle i ostatních mléčných výrobcích. "Za poslední dva roky zároveň také výrazně roste poptávka spotřebitelů, kteří se odklání od rostlinných tuků a spíše zase vyhledávají živočišné tuky," dodal ministr.

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman vyzval mlékárny, aby omezily vývoz másla do zahraničí a soustředily se na tuzemský trh.

Témata:  Marian Jurečka zdražování obchody máslo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy