Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákeřné zranění: Kvůli zlomenině krčku zemře v Česku denně 10 lidí

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Kvůli komplikacím po zlomenině krčku stehenní kosti zemře denně až deset Čechů. Osteoporóza, tedy řídnutí kostí, trápí odhadem 750.000 lidí. Nejvíc se projevuje u seniorů nad 65 let, více u žen. Prevencí nemoci je dostatek vápníku a vitamínu D.

"Každá zlomenina zvyšuje významně riziko zlomeniny další. Po první je 2,5krát vyšší a od druhé a další se riziko zvyšuje sedminásobně. Základem je proto zamezit už první zlomenině," uvedl místopředseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu Milan Bayer.

Počty nemocných se podle něj budou zvyšovat, v roce 2050 bude v Česku odhadem čtvrtina obyvatel nad 70 let. Od tohoto věku výskyt závažných zlomenin strmě stoupá a až polovina si zlomí právě krček.

Podle Bayera se nemoci nevěnuje dostatečná pozornost ani ze strany pacientů, ani některých lékařů. "Dříve se říkalo, že řídnutí kostí prostě patří k věku. Ale ukazuje se, že nejde o fyziologický projev stárnutí," dodal. Léčba zlomenin a osteoporózy stojí ročně asi sedm miliard korun.

Nejohroženější jsou ženy po menopauze, protože ztrácejí ochranu estrogenu, který úbytek kostní hmoty zpomaluje. Kvůli ztrátě minerálů v kostech tak utrpí zlomeninu 30 až 50 procent žen a 15 až 30 procent mužů.

Vyšší riziko osteoporózy mají mají kromě žen po menopauze lidé s extrémně nízkou tělesnou hmotností, kuřáci nebo nemocní s chronickými nemocemi a dlouhodobě užívajícími některé léky. Příznaky mohou být bolesti zad nebo snížení tělesné výšky v produktivním věku o více než tři centimetry.

Jako prevence se doporučuje přijímat kolem 1300 miligramů vápníku denně. Jeho nejvýznamnějšími zdroji jsou tvrdé sýry, tvaroh, kefír, jogurt nebo ryby jako sardinky a losos. "Potraviny s vyšším obsahem vápníku je dobré jíst hlavně ve večerních hodinách, vápník se lépe vstřebává v noci. Pozitivní vliv na vstřebávání vápníku má vitamín D, který získáme ze slunečního záření, z ryb, vajec a sýrů," řekla vedoucí nutriční terapeutka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Lucie Růžičková. Zásadní je také dostatek pohybu, například rychlá chůze, jízda na kole nebo cvičení jako pilates nebo jóga.

Témata:  zdraví senioři nemoc

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy