Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM bude usilovat o vstup do vlády. Na referendu o NATO ale budeme trvat, říká Filip

Památník rudoarmějců v Praze na Olšanských hřbitovech. Připomnělo si zde konec války zhruba 300 stoupenců komunistů.
Památník rudoarmějců v Praze na Olšanských hřbitovech. Připomnělo si zde konec války zhruba 300 stoupenců komunistů.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - KSČM je podle předsedy Vojtěcha Filipa připravena vstoupit do vlády, když jí to výsledek voleb umožní. Strana je proti přijetí eura, Česko by prý nahrazením koruny přišlo o jeden z podstatných nástrojů k řízení své ekonomiky.

Vládní angažmá podle Filipa není jedinou prioritou strany. "Koalice uzavíráme zásadně po volbách a zásadně programové. Po krajských volbách jsme také mohli jít do koalice s hnutím ANO v Ústí nad Labem, ale šli jsme do programové koalice se sociální demokracií a SPD. A máme tam jen jeden hlas navíc a ta většina je křehká," uvedl k očekávaným povolebním jednáním.

Doplnil, že mezi nepřekročitelné principy pro komunisty patří například požadavek referenda o setrvání země v Severoatlantické alianci. S tím souvisí prosazování sociálního programu KSČM. "Sociální program nemůžete prosazovat ve chvíli, kdy budete vázáni na obrovské finanční prostředky, které vynakládáme nikoli na obranu republiky, ale na obranu cizích zájmů," uvedl.

Ačkoli komunisté ve sněmovních volbách získávají pravidelně přes deset procent, do koalice na úrovni vlády je zatím nikdo nepozval s odkazem na historii strany. Případná účast ve vládě by podle Filipa pro KSČM neznamenala automaticky ztrátu hlasů a oslabení, jako se tomu stalo po vládním angažmá komunistů ve francouzských vládách.

Prvotním cílem pro práci ve Sněmovně bude pro KSČM prosazení obecného referenda. Za prioritu označil i zajištění bezpečnosti, kam spadá organizace bezpečnostních sborů. Nedávná policejní reforma, o kterou se přeli vládní ANO s ČSSD podle něj strukturu policie zhoršila. Zamyslet se je podle něj nutné i nad strukturou státního zastupitelství a revidován by měl být i občanský soudní řád. V oblasti kompetenční schvaluje Filip, aby prezident měl právo jmenovat vedení Nejvyššího správního soudu.

Proti NATO, proti přijetí euroměny

Filip uvedl, že čeští občané přijetí eura nepotřebují. "Všude ve světě mohou platit platební kartou a nutnost mít u sebe cizí prostředky je minimální," uvedl. Klíčovou otázkou podle něj je, zda se země chce připravit o jeden z výrazných nástrojů pro řízení své ekonomiky. "Nemít možnost tisknout vlastní měnu a realizovat vlastní politiku je obrovské omezení možností použití ekonomických nástrojů," řekl.

Setrvání u koruny podle něj nemůže znamenat zaostávání v rámci možné vícerychlostní Evropy, kde by se rozhodovalo hlavně mezi státy se společnou měnou. "Je to nesmyslná debata. Může někdo říct, že třeba takové Dánsko je mimo tvrdé jádro EU? Švédsko je mimo? Co je to za hloupost? To je absolutně nesmyslné téma a zavádění na scestí," řekl. Vztah mezi přítomností v tvrdém jádru unie a měnou podle něj neexistuje. "Jen hlupák se zbavuje ekonomického nástroje na řízení hospodářství," konstatoval.

Migrační krize v posledních letech podle Filipa potvrdila, že NATO nefunguje. "NATO není schopno chránit schengenský prostor, není ochotno řešit problémy, které trápí Evropu a vybíjí se na vojenských dobrodružstvích mimo území svých členů," řekl. Působení NATO v Afghánistánu podle něj stát spíš rozvrací. "Proč setrvávat v paktu, který není schopen vnímat realitu současného 21. století?" dodal.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip NATO (Severoatlantická aliance) volby 2017

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy