Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České ekonomice by podle člena rady ČNB prospěl růst úrokových sazeb

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Podle člena bankovní rady České národní banky (ČNB) Vojtěcha Bendy ve české ekonomice prospělo zvýšení úrokových sazeb do konce letošního roku až o 0,75 bodu. Rada letos v srpnu poprvé od února 2008 zvýšila základní sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, a to o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Na dalším jednání v září pak rada sazbu neměnila.

Pro zachování sazby však hlasovali jen čtyři ze sedmi členů, takže se podle analytiků dá na dalším zasedání v listopadu očekávat další růst. "Teoreticky by mohlo dojít ještě k jednomu nebo dvěma zvýšením. Do konce roku bude bankovní rada o sazbách hlasovat už pouze dvakrát," řekl Benda, který v září hlasoval pro zvýšení.

Rychlost růstu se podle něj předpokládat nedá, ale sám by dal přednost pozvolnějšímu zvyšování - třeba po 0,25 bodu - před skokovým nárůstem.

"Pouze mírné posilování kurzu koruny nedodává ekonomice potřebný protiinflační impuls, který by se dal očekávat. Tím pádem je větší prostor pro zpřísňování měnové politiky, tedy brzdění inflace prostřednictvím úrokových sazeb," uvedl Benda v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

"Ideální by byla samozřejmě dlouhodobě neutrální úroková sazba, která je podle našich odhadů kolem 2,5 až tří procent. Zda se na tuto úroveň dostaneme řekněme v horizontu dvou let, neumím říct," dodal.

Témata:  ekonomika ČNB inflace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy