Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Názory lékařů na e-recepty se liší. Někteří se komplikací nebojí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Olomouc - Majitelé tuzemských lékáren nemají jednotný názor na to, zda lednové spuštění elektronických receptů zkomplikuje provoz lékáren.

Zatímco někteří lékárníci dnes na kongresu Pharma Profit v Olomouci upozornili, že kvůli elektronickému receptu jim výdej předepsaných medikamentů zabere více času, jiní si od novinky slibují úsporu času i nákladů.

Elektronický recept bude moci být od ledna pacientovi vystaven na papírovou průvodku, zasláním SMS zprávy na mobilní telefon, e-mailem či pomocí aplikace pro mobilní telefon. "Pokud přijde pacient se šesti kódy, tak jsem v koncích. Budu si muset dotisknout papírové průvodky nebo chodit s tabletem," řekl Martin Šimíček z lékárny Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Podle něj je také otázkou, jak rychle bude fungovat komunikace s centrálním úložištěm elektronických receptů.

Šimíček míní, že lékárníci se při hledání předepsaných léků v regálech a zásuvkách neobejdou bez receptu vytištěného na papír. "Pokud potřebuji otevřít šuplík a vytáhnout z něj šest krabiček, tak s tabletem to neudělám," podotkl Šimíček. Podle něj hrozí, že lékárníci kvůli delšímu hledání a výdeji léku budou mít méně času na diskusi s pacienty o tom, jak mají přípravky správně užívat.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba již dříve uvedl, že chystaný systém až třikrát prodlouží administrativu při výdeji léků. V případě chyby na receptu bude muset lékař vystavit nový. Filip Debef, který provozuje lékárny Cyrmex, na konferenci ale upozornil, že tuzemské lékárenství z pohledu elektronizace výrazně zaostává. "V řadě oborů je zcela normální, že se s tabletem pracuje aktivně," uvedl Debef. Elektronické recepty podle něj nebude problém načíst do tabletu a s jeho pomocí pak léky najít a vydat.

Témata:  lékaři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy