reklama

Informace o platech zaměstnanců státu v řídících pozicích je třeba žadatelům poskytovat podle verdiktu Nejvyššího správního soudu z října 2014 bez dalších úvah a bez omezení.

Maděra před dvěma lety požádal prezidentskou kancelář podle zákona o svobodném přístupu k informacím o sdělení výše hrubých příjmů kancléře Vratislava Mynáře, tehdejšího šéfa protokolu Jindřicha Forejta a mluvčího Jiřího Ovčáčka za roky 2013 a 2014. Hrad mu požadované informace poslal až po 19 měsících od žádosti a krátce před tím, než se měl věcí zabývat soud.

Maděra poté, co mu prezidentská kancelář požadované informace poskytla, sdělil, že ji zažaluje o takzvané zadostiučinění za dobu, kdy mu údaje nedala. V pátek mu pražský obvodní soud za to přiřkl odškodnění.

Při svém rozhodnutí vyšel z verdiktu Nejvyššího soudu, který již dříve řekl, že nemateriální újma za nemožnost domoci se správného úředního postupu se dá vyčíslit penězi, a stanovil základní rozmezí od 1250 do 1667 korun za měsíc. Podle Aktuálně.cz soudkyně Lenka Vávrová uznala, že se v Maděrově případě má částka zvýšit na dvojnásobek.

Odškodnění ale nemá platit Hrad, za nesprávný postup státních úředníků totiž odpovídá ministerstvo financí. Ministerstvo zatím neví, jak bude na verdikt reagovat.