reklama

Sklenář ve funkci nahradil na začátku prosince 2016 Jindřicha Forejta, který oficiálně odešel ze zdravotních a osobních důvodů. Ve funkci už Sklenář působil za exprezidentů Václava Havla i Václava Klause. V odboru později pracoval i necelý rok za Zemana, kdy podle médií přišel proto, aby nahradil Forejta. S tím měl údajně spory.

V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky čínské firmy China Energy Company Limited (CEFC). Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem. Sklenář se nyní do CEFC vrací.

Kruliš má k prezidentovi velmi blízko, angažoval se i ve Straně práv občanů (SPO), kterou Zeman zakládal. Za SPO neúspěšně v roce 2016 kandidoval v krajských volbách ve Zlínském kraji, ve straně také působil jako místopředseda. Na počátku prezidentského mandátu Zemana v roce 2013 média psala o blízkém vztahu mezi Krulišem a prezidentovou dcerou Kateřinou. Od návratu Sklenáře na Hrad se mluvilo o tom, že by ho Kruliš měl časem nahradit. Na starosti měl především cesty Zemana do krajů.

Loni v květnu Kruliš havaroval jako spolujezdec při projížďce v policejním sportovním voze a vážně se zranil. Nehodu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, trestný čin podle ní spáchán nebyl.