Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KDU-ČSL chce zavést státní fond jako druhý pilíř důchodového systému

Sjezd KDU-ČSL
Sjezd KDU-ČSL
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - KDU-ČSL chce jako druhý pilíř pro výplaty důchodů zavést zvláštní fond, který by byl financován výnosy státních firem nebo poplatky za vydobyté nerosty. Základem pro výplatu budoucích důchodů má být nadále průběžný systém financování.

"Chceme, aby do tohoto fondu šly dividendy ze státních podniků, jako je například Budvar nebo Lesy ČR. Stejně tak aby do tohoto fondu šly výnosy ze státního majetku a případně z nerostného bohatství," řekl místopředseda strany Jan Bartošek.

Fond by měl zajistit financování výplat důchodů v době, kdy bude ekonomická výkonnost země slabší než v současné konjunktuře. "Chceme, aby důchodci měli jistotu, že existuje fond, ze kterého se bude přispívat na důchody. Protože každý, kdo pracuje, má právo na důstojný důchod," řekl Bartošek.

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka by fond měl být oddělený od státního rozpočtu a peníze na něm vázány výhradně na výplatu penzí. To zajistí, že prostředky nebudou využity k jinému účelu.

Lidovci rovněž chtějí, aby ženy mohly na základě vlastního rozhodnutí odcházet dříve do penze, pokud budou mít děti. "Za každé vychované dítě jít o rok dříve do důchodu bez toho, že by byla krácena výše důchodu," řekl Bartošek. Navrhuje také zavedení společného důchodového pojištění manželů, což by mělo zamezit tomu, aby rozvedené ženy měly nižší důchod, protože se věnovaly výchově dětí, zatímco jejich manžel budoval kariéru.

KDU-ČSL dále navrhuje zvýšení slev na daních pro rodiče, kteří mají dvě a více dětí. Podle strany toto opatření souvisí s důchodovou reformou, protože by podpořilo porodnost a tím zajistilo dostatek budoucích plátců do průběžného důchodového systému.

Témata:  KDU-ČSL důchody Jan Bartošek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy