reklama

"Vím co budu dělat 21. října, to budu tady v Praze v hlavní kanceláři sledovat spolu s kolegy volební výsledky. Co budu dělat 22., to se teprve uvidí, bude to záviset na výsledcích a tom, jaká bude politická situace," řekl předseda ODS Petr Fiala. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek předpokládá, že bude buď odpočívat, nebo intenzivně jednat. "O tom rozhodnou volební výsledky. Strategii připravenou mám na všechny varianty, samozřejmě," řekl.

"Zatímco řada politiků bude vyspávat z žalu nebo z radosti, tak my máme i v povolební strategii přesný harmonogram, takže už druhý den zasedá parlamentní tým Pirátů a začínáme řešit realizaci strategie," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek věří, že v neděli bude domlouvat schůzky s ostatními politickými stranami a že se sociální demokracie bude podílet na sestavování vlády. "Dne 22. října budu určitě spát bez budíku," řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. K politickým jednáním je ale připraven. "Já jsem člověk flexibilní a schopný reagovat," doplnil.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se chce rychle zapojit do jednání o vzniku vládní koalice. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že má v neděli výkonný výbor. "Takže připravíme ustavující jednání klubu, které bude 24.," řekl. "Pravděpodobně mě výkonný výbor pověří, abych připravil pro plénum politický cíl daný výsledkem voleb a nepřekročitelné podmínky pro jednání," dodal.

Další politici by rádi věnovali část svého času rodině, které se nemohli věnovat v době kampaně. "Plánuju, že bych byl doma, uvidíme, jak to bude probíhat v sobotu," řekl o svých plánech na neděli předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Chci být v maximální možné míře s rodinou," dodal volební lídr hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Jan Farský. Nedělní program lídra Zelených Matěje Stropnického bude záviset na výsledku voleb. Rychlé dojednání vládní koalice nečeká.