reklama

Uchazeči o účast v lednových prezidentských volbách se musí prokázat podpisy 50.000 občanů, deseti senátorů nebo 20 poslanců.

Kulhánek už minulý týden kandidaturu oznámil na ministerstvu vnitra. K dispozici má také 35.000 podpisů voličů. Za Kulhánkem stojí miliardář Pavel Sehnal, předseda obnovené ODA.

Kulhánek v září v rozhovoru ČTK řekl, že úlohu prezidenta považuje spíše za reprezentativní. Při dodržování prezidentských pravomocí by nechtěl jít k hraně ústavy, natož na hranu nebo za ni.

Kdyby byl bývalý šéf Škody Auto na Pražský hrad zvolen, neuděloval by milosti a omezil by počet lidí oceněných státním vyznamenáním. Na zahraniční cesty by chtěl jezdit hlavně do okolních zemí a na západ od českých hranic. Zemanovi, kterého považuje za největšího soupeře, vystavil za část působení na Hradě trojku, za další "tučnou čtyřku".

Zapojení do struktur Evropské unie a NATO považuje za samozřejmé, i když vztah k Evropské komisi má negativní. EU podle něj dělá chyby, ale účast v ní považuje za nejlepší variantu. Byl by pro zahájení příprav na zavedení eura.