Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemocnice hrůzy: O opuštěné místo se nikdo nestará. Co s ní bude?

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Jílové u Prahy - Na okraji Jílového u Prahy stojí nevzhledná a dlouhá léta nevyužívaná budova bývalé nemocnice. Mezi okolními rodinnými domky působí jako pěst na oko. Vzhledem ke stavu budov je ale případná obnova a následné využití podmíněno velmi nákladnou investicí.

Ačkoliv se areál jeví jako nevyužitý již od konce 80. let, sloužil v té době ještě jako záložní nemocnice pro případ války nebo jako sklad materiálu civilní ochrany. Teď už neslouží k žádnému účelu a pomalu, ale jistě, chátrá (zde).

Na začátku 90. let byly snahy budovu nemocnice zrekonstruovat a opět využívat jako okresní nemocnici, polikliniku nebo třeba domov důchodců. Ačkoliv projekt měl podporu ministerstva zdravotnictví, byl již pro město vzhledem ke stavu budov, finančně nedostupný. Nakonec město odmítlo objekt do své správy vůbec přijmout a areál spadl, z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, do správy pražské Nemocnice Na Homolce.

Objekt bývalé nemocnice je poměrně rozlehlý, budova má tři křídla a dosahuje výšky až 24 metrů. Ve spodních patrech se dodnes nachází administrativní vybavení, jako jsou kancelářské stoly, skříně a různé dokumenty převážně provozního charakteru. Horní patra, tedy pravděpodobně bývalá lůžková část nemocnice, zeje prázdnotou. Celý areál je obehnán plotem, ve kterém je ale značné množství děr. Zabezpečení proti vniknutí cizích osob je tedy takřka nulové a možnost zranění například neukázněných dětí, je v budově vysoká.

Co bude s opuštěným areálem, ve kterém se dodnes nacházejí zbytky zdravotnického vybavení, nám není známo. Vyjádření Nemocnice Na Homolce k jejich budoucím plánům s objektem se nám nepodařilo získat, a tak nezbývá než doufat, že se pro areál na okraji Jílového najde využití a nebude nadále hyzdit jinak poměrně vzhlednou část tohoto klidného města.

Témata:  nemocnice Nemocnice Na Homolce Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy