reklama

Zavedení nejnižší míry zvyšování důchodů pro příští čtyři roky dnes schválila sněmovna, ekonomové tento krok kritizovali. Opatření přijde stát do roku 2021 na 520 milionů eur (18,5 miliardy korun).

Platný zákon počítá s tím, že penze na Slovensku by se od příštího roku zvyšovaly pouze v závislosti na vývoji spotřebitelských cen v kategorii domácností důchodců. Vzhledem k tomu, že ceny zboží a služeb na Slovensku letos po předchozím tříletém poklesu rostou jen pomalu, důchody v zemi by v příštím roce stouply jen 0,8 procenta. Vláda premiéra Roberta Fica proto navrhla, aby se důchody v zemi zvyšovaly v letech 2018 až 2021 nejméně o zmiňovanou částku.

Průměrný starobní důchod na Slovensku činí zhruba 428 eur (11.000 korun), což odpovídá necelé polovině průměrné měsíční mzdy zaměstnanců v zemi.

Změnu ve způsobu zvyšování penzí kromě části opozice kritizovala i nezávislá rozpočtová rada, která dohlíží na vývoj hospodaření státu. "Návrh považujeme za nesystémový zásah do parametrů důchodového systému s negativním vlivem na dlouhodobou udržitelnost veřejných financí," upozornila již předem rozpočtová rada.