Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hybridní hrozby? Pilný žádá vnitro o posouzení reportáží, které použil Zaorálek

Ivan Pilný
Ivan Pilný
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí požádalo, aby resort vnitra posoudil, zda reportáže na téma zajišťovacích příkazů nenesou znaky hybridních hrozeb, tedy vědomě šířených dezinformací poškozujících stát.

Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek s poukazem na reportáže, které odvysílal portál Seznam Zprávy, v úterý, tři dny před volbami, obvinil finanční správu ze zneužívání pravomoci k likvidaci konkurence firem spojených s holdingem Agrofert, který donedávna patřil šéfovi ANO Andreji Babišovi.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ČTK řekl, že hybridní hrozba mohla vzniknout kombinací reportáže a vystoupení Zaorálka. O dopise Pilného ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) informoval server Neovlivní.cz. V prohlášení Syndikátu novinářů předseda sdružení Adam Černý označil dopis za nepřijatelný útok na svobodu slova, svobodu informace získávat a informace šířit. Pilný svůj krok za útok na novináře nepovažuje.

"(Zaorálek) měl tvrzení typu, že jsme na stopě zločinu, na kterém participoval stát, že je zpochybněna základní role státu - ochrana občanů. To vytváří určitý tlak na státní instituce. Žádám, aby to ministerstvo ověřilo," řekl Pilný ČTK.

Podle stanoviska jeho úřadu se informace zveřejněné v reportážích zakládají na nepravdivých informacích, neověřených vyjádřeních a úřad je považuje za jednoznačně manipulativní.

Předseda Syndikátu novinářů Černý míní, že ministrův dopis zcela pomíjí, a dokonce ani výslovně nevyvrací či nepopírá zásadní sdělení reportáže, že na ministerstvu financí bylo změněno dlouholeté oddělení práce finanční správy od vedení rezortu, která izolovala odbornou práci od možných politických či jinak motivovaných zásahů do aktuálních případů.

"Pokud ministr financí s obsahem reportáže nesouhlasí a má důkazy, které by podstatu jejího sdělení týkající se práce finanční správy a zvláště jejího oddělení od politických či jiných neodborných zásahů mohly spolehlivě vyvrátit, může podniknout obvyklé kroky, jakými jsou například žádost o tiskovou opravu či soudní žalobu," uvedl Černý.

Pilný hodlá nechat posouzení, zda mohlo jít o dezinformaci oslabující pozici státu, na ministerstvu vnitra.

Témata:  Ivan Pilný Ministerstvo financí České republiky Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy