Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotnictví by mohlo dostávat 5 miliard z tabákové daně

Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
Foto: Facebook

Praha - Do zdravotnictví by mohla plynout část daně z tabáku, ročně by získalo navíc pět miliard korun. Návrh zařadí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) do krizového plánu.

Shoda naopak nebyla dnes na tom, kolik peněz příští rok potřebuje resort z odvodů státu, aby mohly platy a mzdy v nemocnicích stoupnout o slíbených deset procent. Kubek Němečkovi vytkl, že netrvá dost důrazně na původním návrhu navýšení odvodů za děti, důchodce či nezaměstnané o 9,88 miliardy a mluví už jen o pěti miliardách korun. Podle Němečka ale na růst platů a mezd v nemocnicích pět miliard korun stačí.

Kubek uvedl, že komora před čtvrt rokem upozornila na to, že už není schopna garantovat bezpečnost zdravotní péče. Situace se nezměnila, kampaň Zdravotnictví volá o pomoc proto pokračuje. Podle Kubka chybí ve strategii zásadní věci. Pro řešení personální krize a zastavení odchodů lékařů a sester z nemocnic nestačí podle něj slib desetiprocentního zvýšení platů a mezd v příštím roce. Komora postrádá výhled dlouhodobého růstu příjmů. Do resortu by měla plynout také část daně za alkohol.

Komora také požaduje navrácení kompetencí ke kontrole personálního zajištění nemocnic a trvá na sjednocení odměňování ve státních nemocnicích i akciových společnostech a soukromých zařízeních, tedy všude tam, kde čerpají úhrady ze zdravotního pojištění. Sliby o růstu příjmů ve všech zařízeních nestačí, jednotné odměňování se musí zakotvit v zákoníku práce.

Proti jednotným tabulkám ve státních i soukromých zařízeních, jež požadují odbory, ale vystupují některé asociace nemocnic, připomněl Němeček a slíbil, že se pokusí při dalších jednáních najít řešení.

Témata:  zdravotnictví Svatopluk Němeček daně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy