Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman setkáním s dalajlámou prokázal hrdinství, budeme ho volit, říkají čeští umělci

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Na podporu lidoveckého ministra kultury vystoupila před volbami celá řada osob nejen z oblasti kulturního života. Umělci mluví o tom, že prokázal odvahu, statečnost a čest, když se navzdory některým politikům sešel s tibetském duchovním vůdcem.

Ministr kultury Daniel Herman vyvolal velký rozruch, když se přesně před rokem oficiálně setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Podle některých jeho kolegů z vlády ale dříve slíbil, že se s ním sejde pouze soukromě. Herman však trval na tom že takový slib nikomu nedal. V reakci na toto setkání pak čeští ústavní činitelé vydali pročínské prohlášení. Přestože Herman kvůli tomuto kroku čelil kritice například ze strany prezidenta Miloše Zemana, právě díky němu získal respekt u některých českých osobností.

„Podporuji Daniela Hermana, kterého jsem poznal jako slušného člověka. Patří k nemnoha politikům, kteří berou svoji veřejnou činnost jako službu,“ uvádí režisér Jiří Menzel. „Má v sobě dost cti, aby se nepřizpůsoboval momentální politice (setkání s Dalajlámou) a zůstal, navzdory politickým tlakům, věrný sám sobě. To je v současném politickém životě u nás docela vzácný úkaz,“ dodává.

„Už v minulosti jsem podpořil někoho, kdo mě třeba potom zklamal. Vím, že u pana Hermana se to stát nemůže. Podporuju ho beze zbytku. Je to můj přítel a je to naprosto korektní, slušný a smělý člověk,“ vystoupil na podporu lidoveckého politika herec Ondřej Vetchý.

„Myslím si, že v politice se najde opravdu málo lidí, kteří jsou schopni projevit svoji občanskou hrdost v tom, že přijmou dalajlámu proti veškerým protestům v politice. A myslím si, že pan Herman opravdu projevil svoje osobní hrdinství,“ uvedla na videu česká operní pěvkyně Dagmar Pecková, která dodává, že právě proto bude volit Hermana a lidovce.

Také zpěvačka Marta Kubišová otevřeně podpořila současného lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. „Mladým říkám, ať se nenechají médii úplně zbláznit. Každý má přece vlastní úsudek,“ říká na videu, které zveřejnil na sociálních sítích právě Herman.

Už dříve na podobných videích Hermana podpořili například režisér Václav Marhoul, herec Jan Potměšil, houslista Jiří Pavlica nebo filosof Jan Sokol.

Témata:  Daniel Herman KDU-ČSL Jiří Menzel

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy