Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

PŘEHLEDNĚ: Už je rozhodnuto. Češi svými hlasy vybrali nové složení Sněmovny

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Letošní sněmovní volby dnes ve 14:00 skončily. Lidé v nich určili, které z 31 stran a hnutí budou mít poslance a které budou mít šanci podílet se na vládě. Podle průzkumů by v dolní komoře mělo mít zastoupení nejméně osm stran, tedy o jednu více než dosud. Výsledky hlasování z většiny okrsků by měly být známy do večera.

Rychlost sčítání ovlivní mimo jiné voličská účast. Podle informací z krajů byla nedlouho před uzavřením volebních místností buď nadpoloviční, nebo přesahovala 60 procent. Třípětinová byla ve Středočeském, Jihomoravském, Zlínském, Plzeňském, Libereckém, Olomouckém a Pardubickém kraji nebo v Hradci Králové. K horní hranici se blížila v Moravskoslezském kraji. V Ústeckém, Karlovarském a Jihočeském kraji se podobně jako na Vysočině se účast pohybovala nad 50 procenty.

Letošní volby byly označovány za souboj o charakter demokracie a další směřování ČR, jako boj mezi tradičními a protestními či antisystémovými stranami. Za jednoznačného favorita bylo považováno hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, které podle průzkumů mělo získat nejméně čtvrtinu hlasů. Bylo to dvakrát tolik než zisk druhé ČSSD. Místo v dolní komoře si zřejmě bezpečně uhájily KSČM a ODS. Nad pětiprocentní hranicí se držely také KDU-ČSL a TOP 09.

Ze sněmovní mapy zmizí Úsvit, který už nekandidoval. Jeho zakladatel a podnikatel Tomio Okamura ale ve Sněmovně nejspíš zůstal jako šéf svého dalšího hnutí Svoboda a přímá demokracie, a to díky hlasům nespokojených voličů. Nováčkem by měli být Piráti, kteří by tak navázali jako alternativní strana na úspěchy v ostatních typech voleb. Z ostatních stran měli v průzkumech ke sněmovním branám nejblíže Starostové a Zelení.

Před čtyřmi lety vyhrála předčasné sněmovní volby podruhé po sobě ČSSD se ziskem 20,45 procenta hlasů. ANO 2011 skončilo druhé se ziskem 18,65 procenta. Třetí místo obsadila KSČM s 14,91 procenta hlasů. Čtvrté místo patřilo TOP 09, kterou volilo 11,99 procenta lidí. ODS na pátém místě dalo hlas 7,72 procenta voličů. Okamurův Úsvit získal 6,88 procenta hlasů a do Sněmovny se vrátila KDU-ČSL díky 6,78 procenta hlasů. Volební účast v roce 2013 dosáhla 59,48 procenta, byla druhá nejnižší od roku 1989.

Témata:  volby 2017 volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy