Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociální demokracie nechce do vlády s obviněnými politiky

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sociální demokracie podmiňuje jednání o vládě programovým průnikem. Neumí si také představit spolupráci s obviněnými politiky, řekl dnes novinářům úřadující šéf strany Milan Chovanec.

Vnitrostranickou situaci budou sociální demokraté řešit na jaře na sjezdu, Ministr vnitra Chovanec zmínil jako pravděpodobný dubnový termín. Do té doby podle něj zůstane v čele asi současné vedení.

"Sociální demokracie utrpěla políček, je třeba vzít tento výsledek v potaz a zamyslet se, co dál," uvedl Chovanec. Strana chce nyní zpracovat analýzu, ve které zhodnotí příčiny volebního propadáku. "Jedním z východisek bude svolání sjezdu na jaře příštího roku," uvedl.

Pro jednání o účasti na vládě má ČSSD podle jeho slov dvě podmínky. První je programový průnik. "Neumíme si také představit, že bychom spolupracovali s politiky, kteří jsou obvinění," řekl. Záleží podle něj, zda bude ANO trvat na nominaci svého šéfa Andreje Babiše, který je obviněný z dotačního podvodu, na premiéra.

Chovanec označil vedení ČSSD za soudržné, vedle neschopnosti prezentovat úspěchy vlády jako své vlastní však zmínil jako příčinu nejednotu. "Mnohdy zaznívaly různé hlasy z regionů. Lidé se mnohdy ptali, jestli mají volit stranu, která není jednotná," uvedl. Doufá v to, že sjezd zajistí restart strany.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) volby volby 2017 Milan Chovanec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy