reklama

Podle Lidových novin volby ukázaly, že politici sázející jen na negaci nevyhrávají. "Druhá nejsilnější strana, občanští demokraté, celou svoji předvolební kampaň nepostavila výhradně na strašení Andrejem Babišem. Vyplatilo se jim, že měli svůj program a ten nabízeli občanům," píše v komentáři Martin Zvěřina. Naopak ČSSD a TOP 09 podle něj napřely veškeré své síly k neustálému opakování, že Babiš je čiré zlo. "To nezafungovalo," uvedl. 

Taktiku spočívající v permanentním boji proti Babišovi hodnotí jako chybnou i komentář Mladé fronty Dnes (MfD). "Tato karta ve volbách nefungovala, naopak otevřela okno příležitosti pro nové politické subjekty," píše šéfredaktor deníku. Těmito volbami se podle jeho názoru definitivně uzavřela éra politického kartelu financovaného ze zdrojů státem ovládané společnosti ČEZ, která Česko "svírala v kleštích klientelismu".

Petr Honzejk z Hospodářských novinách si všímá hubeného výsledku TOP 09, STAN i KDU-ČSL, který by podle něj měl být impulsem k úvahám o integraci těchto proevropsky orientovaných uskupení, jinak jim hrozí ještě větší krach a zánik. Pokud by se dokázaly domluvit ještě před těmito volbami, mohly teď být druhou nejsilnější formací a fungovat jako suverénní protiváha Andreje Babiše, a ne se s ušmudlanými 23 mandáty krčit v zadních lavicích Sněmovny.

Podle komentátora deníku E15 není těžké podlehnout katastrofickým vizím při pohledu na volební "masakr" tradičních stran a velký náskok ANO před ostatními stranami. Autor komentáře Martin Čaban to ale považuje předčasné. "Starý politický systém dostal na frak skutečně víc, než si zasloužil. Nicméně brzdy a ochranné mechanismy, které za sebou zanechal, nezmizely a jejich demontáž nebude ani při novém rozložení sil zdaleka jednoduchá," píše se v komentáři.

Výsledkem voleb je jednoznačný bankrot jak tradičních politických stran, tak jejich odvozenin TOP 09 či STAN, na jejichž místa se derou agresivní novotvary ANO, SPD a Piráti, uvedl komentátor Práva Michal Mocek. Neznamená to ale, že tato trojice bude také nyní vládnout a úplně odstaví od moci své tradičnější protějšky. Voliči se nicméně jednoznačně vyjádřili pro změnu.