reklama

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka bude podobný trend vývoje cen pokračovat i nadále. "V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen pohonných hmot. U nafty je možné další malé zdražení o několik haléřů," řekl ČTK analytik. Dodal, že pro motoristy je naopak příznivé postupné zhodnocování koruny. Na komoditní burze v Rotterdamu jsou pohonné hmoty obchodovány v dolarech. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím levnější mohou být benzin a nafta u tuzemských čerpacích stanic.

V Praze nyní vyjde benzin průměrně na 30,76 Kč/l. Jen o haléř nižší je jeho průměrná cena na Vysočině. Nejvíc v hlavním městě si čerpací stanice účtují stejně jako v předchozích týdnech v Praze 6. Za litr Naturalu 95 chtějí průměrně 31,38 koruny, za naftu 30,63 Kč. Nejméně motoristé nadále platí v Praze 9, za benzin v průměru 30,17 Kč/l a za diesel 29,28 Kč/l.

Nejméně se za benzin platí v Libereckém kraji, v průměru 29,85 Kč/l. Pod 30 korunami je jeho cena ještě v Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém a Ústeckém kraji.

Na Vysočine si čerpací stanice za litr nafty účtují průměrně 29,99 Kč/l, v hlavním městě je to o šest haléřů méně. Naopak nejnižší cena dieselu je v Královéhradeckém kraji, kde se platí v průměru 28,80 Kč/l.

Lidé z pohraničí mohou výhodněji tankovat na Slovensku. Litr nafty tam stojí podle webu www.fuel-prices-europe.info v přepočtu 25,86 koruny. Litr benzinu vyjde na Slovensku na 28,65 koruny. V Polsku nyní litr benzinu přijde v přepočtu průměrně na 26,41 koruny a litr nafty na 25,68 koruny.

V Rakousku je benzin i nafta po přepočtu na koruny levnější než v Jihomoravském kraji. Litr naturalu stojí za hranicemi v průměru 1,17 eura (asi 29,94 Kč). Nafta tam vyjde na 1,07 eura za litr, což je 27,38 koruny.

V Německu benzin mírně zlevnil, ale přesto zůstává výrazně dražší než v Česku. Aktuálně stojí v průměru 34,51 koruny. Ceny nafty v Německu jsou českým cenám o něco bližší, průměrně tam lze naftu koupit za 30,16 koruny.