Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Služební cesta? Bělobrádek po čtvrté v USA a nikdo neví proč

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek je již počtvrté v současném funkčním období na pracovní cestě ve Spojených státech. To je sice naprosto v pořádku, otázkou ale zůstává, co tam vlastně dělá.

Bělobrádek odletěl v neděli společně s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem, jejím místopředsedou Petrem Gazdíkem, čtyřmi poslanci ze sněmovního hospodářského výboru a podnikateli. Podle MF Dnes sice neletěl do USA poprvé, v minulosti ale na vládních stránkách na internetu informoval, co bude ve Státech dělat.

Tentokrát je tomu jinak. V plánovaných aktivitách na tento týden stojí jen to, že je na pracovní návštěvě Spojených států. Mluvčí vlády Martin Ayrer také nezná účel cesty a ředitel tiskového odboru Roman Žamboch tvrdí, že účelem cesty jsou ekonomické kontakty a zkušenosti.

@PavelBelobradek Jaký je prosím cíl této cesty? A proč byla uskutečněna již počtvrté ve vašem funkčním období?

— Arsen Lazarevič (@Master_Lazarus) 18. května 2016

 

Bělobrádek však na svém Twitteru zveřejnil několik fotek, z nichž vyplývá, že se setkal například s ředitelem kanceláře Bílého domu pro vědu a technologie a poradcem prezidenta Obamy Johnem Holdrenem. MF Dnes však připomíná, že týdenní vyslání speciálu do USA stojí zhruba 2,5 až 3 miliony korun.

Sdílnější nebyl ale ani Hamáček. Ten na svém webu pouze uvedl, že ve dnech 15. - 22. 5. se "uskuteční pracovní cesta předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jana Hamáčka s delegací a hospodářským výborem Poslanecké sněmovny ve Spojených státech amerických."

Následně na sociální síti napsal: "Úřadující předseda Senátu USA Orrin Hatch je 4. nejvyšším ústavním činitelem v zemi. Diskuse s ním byla nejdůležitějším bodem mé návštěvy ve Washingtonu." Sešel se také s kongresmanem Joe Bartonem, velkým přítelem Česka a předsedou českého caucusu (skupiny přátel) v US kongresu.

Reakce místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum Bělobrádek byl od začátku svého funkčního období na pracovní cestě v USA třikrát, nyní je na čtvrté návštěvě. Přitom pouze jedna jeho cesta byla plánována v jeho gesci, ve dvou případech (včetně současné cesty) byl pouze jedním z členů delegace vedené někým jiným, v jednom případě pak zastupoval premiéra na summitu OSN.

O všech cestách úřad místopředsedy vlády informuje média a veřejnost. Všechny uskutečněné cesty se z pohledu finančních nákladů řídí platnými právními předpisy jakými je například Zákon o cestovních náhradách v platném znění pro dané období.

První cesta (New York, Washington) se uskutečnila 17. – 21. listopadu 2014, pan vicepremiér zde byl coby součást delegace premiéra Sobotky. Hlavním cílem cesty bylo odhalení busty V. Havla v americkém Kongresu a další akce spojené s oslavami 25. výročí Sametové revoluce. Na programu vicepremiéra byla také návštěva University of Maryland, George Washington University, inovačního centra a dalších vědeckých institucí. Vicepremiér zde domlouval možnosti spolupráce s českými vědeckými institucemi.

Druhá cesta (New York) se uskutečnila 23. – 27. září 2015, cílem bylo vystoupení vicepremiéra Bělobrádka na významném summitu OSN o udržitelném rozvoji. Vicepremiér v New Yorku také otevřel technologické centrum MeoHub české firmy Meopta, navštívil City University of New York a jednal s evropským komisařem pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Nevenem Mimicou. Bělobrádek se v rámci této pracovní cesty setkal také se stipendisty Fulbrightovy komise.

Třetí cesta (Miami, Orlando) se konala 19. – 24. března 2016, účelem cesty byl rozvoj vědeckotechnické spolupráce a posílení vztahů mezi českými a floridskými univerzitami, podpora obchodních vztahů a konzultace k budoucím postojům obou zemí ke Kubě. V rámci této návštěvy vicepremiér Bělobrádek jednal o možnostech spolupráce se zástupci floridských univerzit Florida International University, Nova Southeastern University a University of Central Florida. Součástí delegace byli zástupci MPO, MZV, Svazu průmyslu a dopravy ČR, akademické sféry, konkrétně předseda AV ČR J. Drahoš a rektor Masarykovy univerzity M. Bek a početná podnikatelská mise. Lidskoprávní tematiku vicepremiér řešil na setkání s osobnostmi kubánsko-americké komunity. Na programu byla také přednáška v Institutu Václava Havla na Florida International University. Místopředseda vlády se dále setkal s floridským ministrem obchodu Billem Johnsonem nebo guvernérem státu Florida Rickem Scottem a jednal se zástupci místních podnikatelských svazů a akcelerátorů, konkrétně s Enterprise Florida, Miami-Dade Beacon Council a Miami Venture Hive.

Čtvrtá probíhající cesta (Washington, Maryland, San Francisco, Chicago) se koná od 16. do 22. května 2016. Cestu pořádá Poslanecká sněmovna ČR a součástí delegace jsou členové Hospodářského výboru PSP ČR v čele s jejím předsedou I. Pilným, místopředsedou vlády pro vědu a výzkum Pavlem Bělobrádkem, zástupci Hospodářské komory ČR a početnou skupinou podnikatelů, zástupců finančních institucí nebo univerzit. Důvodem účasti vicepremiéra Bělobrádka je podpora česko-amerických vztahů v oblasti vědy a výzkumu. Na programu vicepremiéra jsou jednání na několika amerických univerzitách (Stanford - inkubátor StartX, Berkeley, George Washington Univ.) a špičkových vědeckovýzkumných centrech (př. National Institutes of Health v Marylandu).

Vzhledem k účasti podnikatelů také jednání se zástupci významných korporací, které jsou lídry v oblasti VVI, konkrétně jednání se zástupci fy Apple, návštěva továrny Tesla. Vicepremiér bude jednat také s českými podnikateli působícími v Silicon Valley jako globálního centra výzkumu a inovací. Vrcholem cesty je pak jednání s hlavním vědeckým poradcem Obamovy administrativy a ředitelem kanceláře Bílého domu pro vědu a technologie Johnem P. Holdrenem ve Washingtonu.

Další schůzka byla s Edem Roycem, předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů USA. "Jednání ve Washingtonu jsem zakončil velmi přátelským setkáním s Nancy Pelosi, šéfkou demokratické menšiny a bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů USA," uvedl na sociální síti Hamáček.

Témata:  Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy